Cunoașterea trecutului este necesară pentru a nu mai repeta aceleași greșeli și pentru a putea avea un viitor în libertate și democrație, a transmis premierul Nicolae Ciucă în mesajul său cu ocazia Zilei Deținuților Politic Anticomuniști din perioada dictaturii instalate la 6 martie 1945.

”Este un moment în care cinstim memoria celor care s-au opus unui regim criminal și odios și care au pus libertatea țării mai presus de libertatea lor personală. Aducem astăzi un omagiu tuturor celor care au ținut vie în România flacăra democrației și dorința de libertate!”, a mai spus prim-ministrul pe pagina sa de facebook.

Acesta este motivul pentru care Nicolae Ciucă susține ”aprofundată a ororilor comunismului, a crimelor făcute de aparatul de opresiune, a suferințelor îndurate de cei care au trecut prin gulagul românesc”.

”Generațiile viitoare trebuie să știe adevărul despre suferințele acestui popor greu încercat”, a subliniat șeful guvernului, scrie caleaeuropeana.

Proiectul de lege privind declararea zilei de 9 martie drept ”Ziua deţinuţilor politic anticomunişti din perioada 1944-1989” a fost adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 22 noiembrie 2011, cu 285 de voturi favorabile, trei împotrivă şi şase abţineri, informează Agerpres.

Anterior, la 9 februarie 2011, senatorii au adoptat, în plen, propunerea legislativă, aparţinând senatorului liberal Puiu Haşotti, privind declararea zilei de 9 martie ”Ziua deţinuţilor politic anticomunişti din perioada 1944-1989”.