Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cetățenilor români de etnie maghiară, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, subliniind contribuția valorilor și tradițiilor maghiare la îmbogățirea culturii europene. 

Cu prilejul zilei în care maghiarii de pretutindeni îşi sărbătoresc apartenenţa la un spaţiu comun de identitate, cultură şi istorie, transmit cetăţenilor români de etnie maghiară cele mai calde urări de sănătate şi prosperitate”, le-a transmis șeful statului cetățenilor români de etnie maghiară.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a subliniat că această zi festivă oferă ocazia de a „sublinia încă o dată participarea semnificativă a maghiarilor din România la proiectele noastre comune, precum și contribuția lor importantă, alături de celelalte minorități naționale, la dezvoltarea societăţii româneşti și la consolidarea parcursului nostru european”.

Ca în fiecare an, 15 martie este un bun prilej pentru a face cunoscute valorile şi tradiţiile care au îmbogăţit cultura europeană. Secole de convieţuire ne-au făcut să înţelegem beneficiile coexistenţei şi ale dialogului intercultural. Cele trei decenii scurse de la Revoluţia din Decembrie 1989 demonstrează cum prin dialog, cunoaştere şi respect reciproc, cetăţenii români, indiferent de limba lor maternă, pot să construiască împreună o țară prosperă și demnă. Fie ca sărbătoarea de astăzi să vă dea încredere şi noi energii, să vă aducă lumină în suflete, bucurie şi speranţă în comunitate, a mai transmis președintele.

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat, în mesajul transmis cu ocazia Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, contribuţia minorității maghiare la dezvoltarea şi modernizarea statului român.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni îmi oferă ocazia de a adresa felicitările mele maghiarilor din România și de a sublinia importanța contribuției acestora la dezvoltarea și modernizarea statului român”, a transmis șeful Guvernului.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, „în decursul ultimelor trei decenii, România a realizat progrese semnificative în edificarea unei societăți democratice și incluzive, iar aportul minorității maghiare s-a reflectat pozitiv în cadrul acestui proces”.

Prin participare activă, printr-o colaborare cu majoritatea bazată pe respectul și prețuirea reciprocă, prin bogăția culturii și a patrimoniului, dar și prin atașamentul față de valorile și principiile libertății și democrației care definesc societatea europeană, maghiarii din România aduc plusvaloare societății noastre”, a mai susținut premierul.

Premierul a mai arătat că „promovarea și afirmarea culturii, istoriei, identității etnice, lingvistice şi religioase ale minorităților naționale constituie caracteristici ale unei societăți mature, democratice și europene, iar România de astăzi are nevoie de energiile creatoare, de ideile și inspirația fiecărui cetățean, indiferent de etnie, de limbă, de religie”.