În fața deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, dar și a mai multor ambasadori acreditați la Chișinău, președinta Maia Sandu a vorbit despre parcursul european al R.Moldova, situația de securitate, provocările și tentativele de destabilizare ce au loc în ultima perioadă în R.Moldova.

”Noi suntem generația care va duce Moldova în Uniunea Europeană și o vom face până în 2030. Acum este șansa noastră reală de a deveni membru cu drepturi depline a familiei europene. Avem susținerea statelor UE. Moldovenii au ales calea europeană, dar cât de repede vom ajunge acolo depinde de noi toți.

Pentru că armata rusă nu poate ajunge pe teritoriul țării noastre, Kremlinul încearcă să destabilizeze situația din interior, plătind cu bani murdari hoții din Moldova. Unii se fac deja luntre și punte pentru a vinde țara Kremlinului. Dar instituțiile noastre lucrează foarte serios pentru prevenirea acestor încercări de destabilizare. Cât voi fi președinte Moldova va sta dreaptă”, a declarat, vineri, Maia Sandu, într-un discurs în plenul Parlamentului de la Chișinău, scrie rfi.

”Cu greu am dat jos de la putere găștile de bandiți. Și, iată, unii se fac deja luntre și punte pentru a vinde țara Kremlinului. Ca să revină la putere și să sugrume Moldova mai departe. Și hoții, vânzători de țară, și Kremlinul au același obiectiv: să facă Moldova slabă ca să o poată folosi după bunul plac. Din păcate, în Parlament sunt și deputați care nu reprezintă oamenii, ci reprezintă hoții de miliarde. Gruparea Șor are o misiune clară de la Kremlin și FSB – să aducă războiul în Moldova. Scopul lor este să organizeze destabilizări și să dea jos prin violențe guvernarea aleasă în mod democratic”, susține președinta Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a dat asigurări că Republica Moldova nu este în prezent în pericol ca războiul să vină pe teritoriul țării. Dar Rusia încearcă să destabilizeze situația din interior.

Armata rusă nu poate ajunge aici atât cât Ucraina se ține pe picioare – și apără și Moldova. Le suntem recunoscători ucrainenilor pentru eroismul lor și dragostea lor de libertate. Anume pentru că armata rusă nu poate ajunge pe teritoriul țării noastre, Kremlinul încearcă să destabilizeze situația din interior, plătind cu bani murdari hoții din Moldova.

Dar instituțiile noastre lucrează foarte serios pentru prevenirea acestor încercări de destabilizare. Le mulțumesc pentru munca lor. Am reușit să menținem pacea și ordinea în țară până acum. De fiecare dată, și în toamna anului trecut, și mai recent, când au existat încercări de a face haos, de a aduce violență în țară, instituțiile noastre au reușit să descopere și să prevină asemenea lucruri. Cât voi fi președinte Moldova va sta dreaptă”, a declarat președinta.

Maia Sandu susține că anul 2023 va fi despre o Moldovă care se ridică și devine puternică. Moldova europeană este unica noastră cale. Noi suntem generația care va duce Moldova în Uniunea Europeană și o vom face până în 2030”.

Astăzi Moldova nu este singură. Împreună am câștigat respectul țărilor libere și puternice ale lumii față de cetățenii noștri și vă asigur că pacea și democrația din țara noastră vor fi protejate. Președintele Iohannis a declarat ferm că România nu va abandona Republica Moldova în nicio circumstanță. Avem sprijinul garantat al României, în primul rând, și al Statelor Unite ale Americii și țărilor membre ale UE, în fața provocărilor”, a mai precizat Maia Sandu.

În același timp, șefa statului a îndemnat cetățenii să aibă încredere doar în informații oficiale și a solicitat tuturor instituțiilor statului să lupte cu propaganda care intoxică oamenii și să asigure informarea corectă, clară și la timp a cetățenilor. ”Trebuie să ne apărăm mai bine de propaganda rusă și de dezinformare și vom face asta”. 

Între timp, autoritățile lucrează la elaborarea unei strategii de securitate care să întărească capacitatea de apărare a Moldovei. ”O asemenea strategie a lipsit prea mult timp. Totodată, solicit Guvernului să continue construcția de instituții puternice care pot asigura ordinea și securitatea”. ”Aștept de la Guvernul Recean să acționeze ferm pentru a opri orice tentativă de destabilizare a țării, dar și să vină cu acțiuni rapide de susținere a economiei. Solicit Parlamentului și Guvernului să vină cu soluții rapide care să stimuleze crearea locurilor de muncă. Cei care au curajul să deschidă o afacere și cei care muncesc cinstit trebuie sprijiniți”. 

Corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa Moldovei. Solicit Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Nu mai avem timp să lăsăm corupții din sistem să amâne la nesfârșit propria curățare. Doar atunci când legea va fi în capul mesei, iar fiecare își va face treaba la locul lui vom reuși să corectăm răul făcut țării noastre”. 

În timp ce statele care au devenit membre a Uniunii Europene în ultimele două decenii oferă acum bunăstare și siguranță pentru cetățenii lor, asigură dreptate, salarii și pensii bune, Moldova abia iese din captivitate. Captivitate în care ne-au sufocat ani la rând trădători, hoți, oligarhi”, mai declară Maia Sandu.

”Și vă întreb, în special pe cei care au plecat din această sală, vă întreb, stimați deputați care nu susțineți aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, ce ideologie de partid vă oprește să scoateți țara din întuneric? Și să recunoașteți că o altă cale de dezvoltare pentru Moldova decât cea a integrării europene nu există? Unde ne-au dus toate opțiunile care au fost promise oamenilor? CSI, Uniunea Vamală, Uniunea Economică Euroasiatică, opțiunea <și cu unii, și cu alții> nu ne-au dus nicăieri.

Războiul este condamnat în toată lumea, iar în Parlamentul nostru sunt și azi persoane care nu văd nicio crimă în invazia Rusiei în Ucraina. Sunt partide care încă nu au condamnat războiul. Sunt agenți ai Kremlinului care, după ce au furat miliarde, stau acum la cald și se folosesc de propriii cetățeni aflați în nevoie pentru a-și salva pielea și a distruge Moldova în continuare”, a conchis Maia Sandu.

Deputații Partidului Șor, socialiștii și comuniștii au boicotat ședința de vineri a Parlamentului.