Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a avut o întrevedere, luni, cu preşedintele Parlamentului Republicii Letonia, Edvards Smiltens, aflat într-o vizită oficială în România, în cadrul căreia a subliniat importanţa continuării eforturilor pentru a consolida postura NATO de descurajare şi apărare de la Marea Baltică la Marea Neagră, amintind de participarea României la Poliţia aeriană consolidată în statele baltice.

Potrivit unui comunicat al Senatului transmis agerpres, Gorghiu a salutat premisele favorabile pentru consolidarea relaţiilor bilaterale dintre cele două state, menţionând, în acest context, perspectiva deschiderii Ambasadei României la Riga şi a Ambasadei Republicii Letonia la Bucureşti.

Gorghiu a amintit buna coordonare româno-letonă în cadrul UE şi NATO, precum şi în formate regionale, în baza similitudinilor de poziţii şi interese.

„Cei doi oficiali au evidenţiat importanţa menţinerii unei coordonări strânse pe toate palierele, în special în actualul context complicat de securitate generat de războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina. (…) Gorghiu a evidenţiat faptul că Republica Moldova se confruntă cu presiuni intense de destabilizare şi răsturnare a ordinii constituţionale din partea Rusiei.

A exprimat apreciere faţă de sprijinul acordat de Republica Letonia Republicii Moldova prin proiecte de dezvoltare în sectoare precum statul de drept, consolidarea sistemului fiscal, gestionarea frontierelor, sănătatea şi mass-media independentă”, se precizează în comunicat.

Din delegaţia letonă au mai făcut parte preşedintele Comisiei pentru politică externă, Rihards Kols, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene şi preşedinte al Grupului pentru promovarea cooperării cu Parlamentul României, Andris Spruds, precum şi ambasadorul nerezident al Republicii Letonia în România, Juris Poikans.

La întrevedere din partea română au mai participat secretarul Senatului şi vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe, Roberta Anastase, şi ambasadorul nerezident al României în Republica Letonia, Cosmin-George Dinescu.