ONU: Lumea nu mai are timp pentru a evita o catastrofă

Potrivit unui nou raport ONU, lumea se apropie rapid de niveluri catastrofale de încălzire, iar obiectivele internaționale privind clima vor fi imposibil de atins dacă nu se iau măsuri imediate și radicale. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat că raportul este un „ghid de supraviețuire pentru omenire”, relatează BBC și CNN.
„Bomba cu ceas a climei ticăie„, a transmis Antonio Guterres într-o declarație care a marcat luni publicarea raportului de sinteză al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC). „Omenirea se află pe o gheață subțire, iar această gheață se topește rapid„, a mai subliniat secretarul general al ONU.
Raportul se bazează pe concluziile a sute de oameni de știință pentru a oferi o evaluare cuprinzătoare a modului în care se desfășoară criza climatică. Totodată, documentul însumează ceea ce IPCC a prezentat deja într-o serie de alte rapoarte, însă prezintă o imagine evidentă a direcției în care se îndreaptă omenirea.
În document, citat de adevarul, este precizat faptul că energia verde și tehnologia pot fi valorificate pentru a eluda catastrofa climatică. Dar, în cadrul unei întruniri care a avut loc în Elveția pentru a cădea de acord asupra concluziilor lor, cercetătorii din domeniul climei au atenționat că un țel cheie cu privire la temperatura globală va fi posibil ratat.
De asemenea, în document este prezentat felul în care diminuarea rapidă a utilizării de combustibili fosili poate eluda cele mai însemnate urmări ale schimbărilor climatice.
Ca replică la aceste concluzii, Guterres a afirmat că toate statele ar trebui să-și prezinte planurile de atingere a țelului de zero emisii de carbon pentru o perioadă de zece ani. Aceste obiective ar trebui să micșoreze rapid emisiile de gaze cu efect de seră.
Guvernele s-au înțeles anterior să acționeze pentru a evita ca temperatura globală să depășească 1,5 grade Celsius. Însă, temperatura este deja de 1,1 grade Celsius, iar în prezent specialiștii susțin că este probabil ca aceasta să treacă de 1,5 grade Celsius în anii 2030.