Fostul președinte al PNL susține, într-un interviu pentru „Adevărul” că actuala Coaliție este obligată să evolueze după rotativa guvernamentală. Stolojan a apreciat că partidul care va distruge coaliția va pierde și alegerile din 2024.

Fostul premier și președinte al PNL a salutat declarațiile lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă referitoare la programul de guvernare care va fi doar actualizat după rotativa din luna mai.

„Și-au dat seama că nu fiecare partid își face un nou program de guvernare și ne apucăm să negociem. Pierdem timpul până când realizăm un program agreat de cele trei partide care formează coaliția. Avem un program de guvernare adoptat de Parlament la investirea guvernului Ciucă, ceea ce au de făcut este doar o actualizare a acestui program de guvernare. Nimic altceva, altfel pierdem timpul”, a completat Stolojan.

Din punctul de vedere al fostului președinte PNL, linia roșie pentru acest an este reducerea deficitului la 4,4%.

România, românii și coaliția de guvernare nu au voie să rateze anul 2023. Trebuie să reducem deficitul bugetar, de la 5,7% cât a fost în 2022 la 4,4% și să pregătim în acest fel terenul ca în 2024 să ajungem cu deficitul la 3%.De ce? Pentru că România este singura țară aflată în procedura europeană de supraveghere pentru deficit excesiv. Linia roșie a execuției bugetare pe acest an este reducerea deficitului la 4,4%”, a explicat fostul premier.

De asemenea, potrivit acestuia coaliția trebuie să funcționeze pentru a putea absorbi fondurile europene care nu au fost acordate României în perioada 2014-2020: „Al doilea argument pentru care coaliția nu are voie să nu funcționeze este că 2023 este un an decisiv pentru a absorbi fondurile europene care nu au fost acordate în exercitiul financiar european 2014-2020. Noi am rămas cu vreo 7,5 miliarde, dacă nu le absorbim în acest an, pierdem banii”

Al doilea lucru, avem PNRR. Dacă ne apucăm să pierdem acum două luni cu formarea unui nou guvern sau un nou plan de guvernare, am pierdut termele de a face reformele”, a explicat fostul premier. „Noi nu avem voie să ratăm 2023, dacă ratăm 2023 intrăm în 2024 cu multiple rânduri de alegeri și unde inevitabil oamenii politici se vor concentra pe aceste alegeri. Sper să nu neglijăm nici atunci actul guvernării”, a afirmat Theodor Stolojan.