Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 22 martie 2023, o întâlnire cu “reprezentanți ai comunității românești din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”, cu ocazia vizitei pe care o efectuează la Londra, în perioada 22-23 martie 2023, anunță un comunicat MAE.

La întâlnire au participat peste 80 de persoane, parte a mediului asociativ românesc din Regatul Unit, studenți, profesioniști din diverse domenii, cadre medicale, cadre universitare, polițiști sau reprezentanți locali, potrivit ziarulromanesc.

Între altele, Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea deosebită pentru cei peste 1,2 milioane de cetățeni români care trăiesc în prezent în Regatul Unit și care, prin gradul înalt de integrare și prin activitatea și profesionalismul lor, contribuie într-un mod activ atât la dezvoltarea economică și socială a Regatului Unit, cât și la consolidarea relațiilor româno-britanice în ansamblul lor.

În context, șeful diplomației române a subliniat prioritatea acordată de Ministerul Afacerilor Externe promovării intereselor și protejării drepturilor cetățenilor români din afara țării, punctând susținerea concretă a autorităților române pentru comunitatea de cetățeni români din Marea Britanie, în special pentru interesul lor de predare a limbii române pentru copiii români din Regatul Unit.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat demersurile vizând extinderea și modernizarea rețelei consulare, pornind de la nevoile în creștere, ilustrate de date precum procesarea a aproximativ 160.000 de servicii consulare, în anul 2022, la nivelul oficiilor consulare române din Regatul Unit, ceea ce reprezintă aproximativ 15% din numărul total de servicii consulare prestate la nivelul întregii rețele consulare a României, peste 1,15 milioane – cel mai mare număr de servicii consulare prestate până în prezent de MAE.

De asemenea, a reliefat implicarea autorităților române în dialogul cu partea britanică, în vederea protecției drepturilor cetățenilor români din Regat, inclusiv din perspectiva reglementărilor aplicabile post-Brexit.

Românii prezenți la eveniment au adus în atenție aspecte privind diversitatea și preocupările specifice ale comunității, aspecte referitoare la modalitățile de sprijin ale obiectivelor României în relația cu Regatul Unit, mai ales din perspectiva contactelor culturale și inter-umane, necesitatea intensificării eforturilor de predare a limbii române copiiilor români din Regatul Unit, in contextul importanței menținerii identității lingvistice, precum și nevoile în materie de servicii consulare prestate prin intermediul sistemelor informatice disponibile.

“Dumneavoastră sunteți foarte importanți, reprezentați o veritabilă punte de legătură între România și Regatul Unit, între Regatul Unit și România.

Dacă la o comunitate de peste 1,2 milioane de români, a treia limbă vorbită în Anglia și în Țara Galilor este româna și dacă dumneavoastră activați în domenii care sunt extrem, extrem de relevante, cum sunt IT, educație, cercetare, medicină, cu 2600 de medici, 7400 de asistenți medicali, asta înseamnă enorm, arhitectură, construcții, domeniu financiar-bancar, și așa mai departe – am aflat cu multă bucurie până la urmă, că și în Metropolitan Police există o asociație a polițiștilor români -, este extraordinar ceea ce faceți dumneavoastră aici. Și vreau să putem folosi și mai bine acest efort pe care dumneavoastră îl faceți, în așa fel încât relația dintre Regatul Unit și România să fie una și mai puternică, inclusiv la acest nivel, la nivelul societății“, a spus ministrul Bogdan Aurescu.