Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a subliniat în cadrul unui eveniment organizat în Silicon Valley, nevoia unei colaborări mai strânse între UE și SUA în domeniul inovării.

Acesta se află într-o vizită oficială în ”capitala mondială a tehnologiei” pentru a organiza alături de comisarul european pentru  Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, Zilele europene ale inovării.

Obiectivul evenimentului este de a atrage investitori și specialiști pentru dezvoltarea sistemului european de inovare, informează caleaeuropeana.

”În deschiderea EU Innovation Days, am prezentat astăzi acțiunile Comisiei ITRE, pe care o conduc în Parlamentul European în domeniul cercetării și inovării. Am subliniat că ITRE susține inițiativele comisarului european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel și programele europene Horizon Europe, Innovation Union și The European Research Area (ERA).

Am insistat pe nevoia unui colaborări mai strânse cu SUA în domeniul inovării. Trebuie să știți că Statele Unite ale Americii sunt cel mai important participant non-UE la programele de cercetare ale Uniunii”, a detaliat Bușoi într-un mesaj publicat pe Facebook.

Apelul său vine pe fondul unor valori și ambiții comune în domeniul științei și cercetării, ”pe care îl considerăm esențial pentru progres”.

Rezultatele și proiectele pe care SUA, în general și Silicon Valley, în special, le au in domeniul inovarii sunt o importantă sursă de inspirație și pentru UE. Am subliniat totodată necesitatea consolidării cooperării transatlantice pentru a răspunde mai bine provocărilor din domeniul sănătății și al climei, dar și oportunităților oferite de inteligența artificială, quantum computing și tehnologia 6G”, a completat eurodeputatul în cadrul evenimentului la care au participat peste 250 de persoane.

Mai mult, acesta a reafirmat ”angajamentul Parlamentului European de a susține toate inițiativele care să transforme Europa într-un continent al inovației și cercetării”. Cristian Bușoi nu a uitat să amintească de Cluj Napoca, ”centru al inovării și excelenței”.

În 2022, investițiile în inovare în Europa s-au ridicat la peste 85 de miliarde de euro.