Emmanuel Macron nu va dizolva Parlamentul, nu va remania guvernul şi nici nu va organiza un referendum privind controversata sa reformă a pensiilor. În urma respingerii celor două moţiuni de cenzură contra guvernului francez, reforma pensiilor a fost definitiv adoptată în aşteptarea unui eventual aviz contrar din partea Consiliului constituţional.

Sindicatele franceze au lansat deîndată noi apeluri la mobilizare, greve şi manifestaţii, următoarea zi naţională fiind programată joi. Între timp, noaptea trecută a fost din nou marcată de violenţe la Paris şi în mai multe oraşe franceze între forţele de ordine şi grupuri de manifestanţi radicalizaţi. Preşedintele Emmanuel Macron va interveni mâine în jurnalele de la ora 13 de pe canalele TF1 şi France 2.

Principalele anunţuri pe care le va face probabil şeful statului în timpul intervenţei sale din jurnalele televizate de pe TF1 şi France 2 de la ora 13. O oră neobişnuită pentru o luare de cuvânt prezidenţială, notează unii comentatori care se tem că Macron va profita pentru a face mai degrabă pedagogie decât un mea culpa cum speră alţii, inclusiv din tabăra prezidenţială. «Ar trebui să recunoască faptul că cu toate că este constituţională, folosirea articolului 49.3 pentru a adopta o astfel de reformă importantă poate fi resimţită ca o negare a democraţiei» spune un deputat anonim citat de Le Parisien.

Altul cere totuşi capul prim-ministrei Elisabeth Borne«E nevoie de o personalitate care să ştie să reunească lumea» spune respectivul. În fine, ziarul popular afirmă că în anturajul preşedintelui se confruntă două tabere. Prima ar dori ca şeful statului să-şi asume necesitatea de a continua adoptarea de reforme curajoase dar nepopulare. A doua linie şi-ar dori ca Macron să-şi îndulcească puţin tonul în momentul în care societatea franceză este traversată de tensiuni în toate sensurile.

Ziarul Le Figaro ne spune că «şeful statului consultă pe toată lumea ca să găsească un răspuns crizei dar şi ca să-şi salveze acest al doilea mandat de imobilism. Victoria de luni este însă doar un răgaz suplimentar dat executivului, o etapă într-o criză încă neterminată» e de părere publicaţia conservatoare. Le Figaro continuă: «Emmanuel Macron îşi joacă mandatul, un mandat format din crize şi montagnes russes».

Editorialistul ziarului de dreapta, directorul adjunct al redacţiei Le Figaro, şi-a intitulat articolul «Evitarea unui krach politic» pentru a comenta haosul din arena politică şi violenţele din stradă, scrie rfi.