Guvernul a anunțat, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, că îşi va intensifica sprijinul acordat fermierilor şi producătorilor locali pentru a creşte gradul de procesare, prelucrare şi rafinare a produselor agricole în România.

„Avem nevoie de mai multe depozite frigorifice și de conservare pentru producătorii români, care astfel vor putea asigura continuitate extra-sezonieră în aprovizionarea lanțurilor marilor retaileri cu legume-fructe, mezeluri și produse lactate. Guvernul își va intensifica sprijinul acordat fermierilor și producătorilor locali pentru a crește gradul de procesare, prelucrare și rafinare a produselor agricole în România dar și pentru a crea plus-valoare pe lanț și a echilibra balanța comercială a țării”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Conducerea Guvernului român a mai informat că „la finalul întâlnirii, a fost stabilită o întâlnire în sistem tripartit – Guvern, retaileri, producători/procesatori, pentru a articula o abordare strategică a valorificării produselor agricole și industriei alimentare în interesul consumatorului român”.

Despăgubirile de 10 milioane de euro acordate de Comisia Europeană pentru fermierii români afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina au fost criticate de România la cel mai înalt nivel.

Luni, Comisia Europeană a propus alocarea a 10,05 milioane de euro pentru a compensa pierderile fermierilor români provocate de creșterea importurilor de cereale din Ucraina pe fondul războiului, scrie adevarul.

Ministrul de resort, Petre Daea, a afirmat că România a transmis Comisiei Europene, la timp şi cu rapiditate, datele cerute în vederea despăgubirii fermierilor români afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina, însă nu a avut loc nicio negociere privind stabilirea sumelor ce se cuvin din fondul de rezervă. Mai mult, spune oficialul PSD, formula de calcul a fost dată de Comisie, fără să discute cu reprezentantul vreunei ţări.

În cadrul reuniunii Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a solicitat Comisiei Europene reanalizarea nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români, pentru a face față dificultăților generate de situația actuală.

Ca urmare, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că CE urmează să reanalizeze sprijinul oferit României, a mai arătat sursa citată.

De altfel, șeful statului a subliniat înainte de intrarea la Consiliului European că, în cazul compensațiilor primite de stat pentru fermieri, este posibil ca datele furnizate de ministerul român să nu fi fost „gândite profund”, însă este și ciudat că „în aceste spețe nu se negociază”.