Rolul important pe care îl are educaţia în conştientizarea rolului femeilor a fost evidenţiat de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unui eveniment organizat în pregătirea Summitului pentru Democraţie, la care au participat oficiali din România, Suedia şi SUA.

Evenimentul şi-a propus să evidenţieze necesitatea unor eforturi susţinute din partea instituţiilor publice, societăţii civile şi mediului de afaceri pentru abordarea coerentă şi constructivă a aspectelor care împiedică participarea deplină şi semnificativă a femeilor la viaţa politică, a informat MAE.

Ministrul Aurescu a subliniat importanţa implicării tuturor segmentelor populaţiei în procesele decizionale pentru construirea unor democraţii reziliente, bazate pe egalitate, demnitate umană, libertate, toleranţă şi securitate.

El a menţionat studiul efectuat de Cohorta pe tema egalitaţii de gen ca o condiţie pentru democraţie, coordonată de Guvernele României şi Suediei, Institutul Georgetown pentru femei, pace şi securitate şi IDEA Internaţional, în urma căruia au fost identificate o serie de aspecte problematice în ceea ce priveşte participarea femeilor la viaţa politică şi au fost formulate o serie de recomandări, care urmează a fi prezentate la cea de-a doua ediţie a Summitului pentru Democraţie, care se va desfăşura în zilele de 29 şi 30 martie.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat rolul important pe care îl are educaţia în conştientizarea rolului femeilor în toate aspectele societăţii, în context menţionând campania desfăşurată de Guvernul României într-o serie de unităţi de învăţământ pe tema efectelor negative ale stereotipurilor de gen faţă de persoanele cu dizabilităţi.

El a amintit implicarea preşedintelui Klaus Iohannis în campania HeForShe, iniţiată de UN Women, precum şi progresele realizate de România, ca urmare a angajamentelor asumate în desfăşurarea acestei campanii, se precizează într-un comunicat al MAE transmis agerpres.

Ministrul de Externe s-a referit la modul disproporţionat în care sunt afectate femeile în cazul unui conflict armat, dar şi importanţa care trebuie acordată drepturilor femeilor în toate fazele acestuia.

„În acest context, s-a referit la utilizarea violenţei sexuale ca o armă de război în Somalia, Myanmar, Mali, Nigeria sau Siria, precum şi la numeroasele rapoarte cu privire la violenţe sexuale comise de soldaţii ruşi în Ucraina”, se arată în comunicatul MAE.

La deschiderea evenimentului au participat soţul vicepreşedintelui SUA şi ministrul suedez al Cooperării internaţionale pentru dezvoltare şi comerţ exterior, printr-o intervenţie pre-înregistrată.

Discuţiile au fost moderate de directorul executiv al Georgetown Institute for Women, Peace and Security şi au participat reprezentanţi ai USAID, Guvernului SUA, comisarul guvernamental pentru Politici de Egalitate de Gen din Ucraina, un fost membru al Camerei Reprezentanţilor din Columbia şi al delegaţiei Guvernului columbian la procesul de pace şi un fost ministru şi membru al Parlamentului Africii de Sud în timpul tranziţiei/reconstrucţiei democratice, a indicat sursa citată.

În pregătirea celui de-al doilea Summit pentru Democraţie, România coordonează, prin Ministerul Afacerilor Externe şi Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, împreună cu Suedia, Institutul Idea şi Georgetown Institute for Women, Peace and Security, Cohorta privind egalitatea de gen ca premisă a democraţiei (Gender Equality as a Prerequisite for Democracy).

Cohorta îşi propune să promoveze egalitatea de gen în toate politicile pe parcursul summitului şi să ofere recomandări concrete pentru guvernele participante la cel de-al doilea Summit pentru Democraţie şi societăţii civile pentru a consolida rezilienţa democratică.

Activitatea Cohortei Gender Equality as a Prerequisite for Democracy se concentrează pe trei dimensiuni care s-au dovedit a fi problematice din punctul de vedere al egalităţii de gen şi împuternicirii femeilor: incluziune (socio-culturală, structurală, politică); cadrele legislative şi de politici publice; prevenirea conflictelor, pacea şi securitatea (la nivel individual, comunitar şi societal).