Pensia românilor din străinătate

Foarte mulți români care au plecat în străinătate se apropie de vârsta pensionării. Cei mai mulți dintre ei au avut un stagiu de cotizare la contribuții sociale și în România, după care au plecat să muncească în străinătate.
Ce pensie vor obține și de unde? Răspunsul nu e simplu, depinde de foarte mulți factori. Este mai degrabă vorba de răspunsuri. Dar importante sunt și întrebările.
Câteva întrebări și răspunsuri relatate de gazetaromaneasca.
DA — Regulile europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială vă garantează că nu veţi pierde contribuţiile plătite în diverse ţări, înainte de aderarea acestora la UE.
Dacă aţi lucrat în mai multe ţări din UE, aţi acumulat probabil drepturi de pensie în fiecare dintre ele.
În mod normal, cererea de pensionare se depune în ţara în care locuiţi sau în ţara în care aţi lucrat ultima dată. Ţara respectivă va răspunde de tratarea cererii şi va aduna toate dosarele atestând contribuţiile pe care le-aţi plătit în toate ţările în care aţi lucrat.
Dacă nu aţi lucrat niciodată în ţara în care locuiţi, trebuie să depuneţi cererea la casa de pensii din ultima ţară în care aţi lucrat. Aceasta se va ocupa integral de dosarul dumneavoastră de pensionare.
Este posibil ca într-o ţară să aveţi dreptul de a ieşi la pensie la 60 de ani, iar în alta la 67. În acest caz, este important să obţineţi din timp, din toate ţările în care aţi lucrat, informaţii privind schimbările care vor interveni în situaţia dumneavoastră, dacă modificaţi data de la care doriţi să primiţi pensia.
Suma pe care o veţi primi ar putea fi afectată, dacă luaţi o pensie înaintea celorlalte. Autoritatea competentă din ţara în care locuiţi şi/sau autorităţile din ţara în care aţi lucrat vă pot oferi consultanţă de specialitate.