Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că  PNL a decis să susțină propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu. 

„În această seară, am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu. 

L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, miecuri seară, pe Facebook.

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. News.ro scrie că proiectul a fost votat cu 79 de voturi pentru, 25 de voturi împotrivă şi 11 abţineri.

USR, prin vocea fostului ministru al Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu ”este mai toxic decât Iordache” iar ”Iohannis şi Predoiu desăvârşesc ce a început în 2017 Dragnea”.

Ministerul Justiției, de la care a plecat proiectul care învie OUG 13, a propus un prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, în proiectul adoptat miercuri de Senat, document care urmează să ajungă la Camera Deputaților, scrie rfi.

Ministerul Justiției a reacționat, miercuri seară, după mai bine de o jumătate de zi de la adoptarea de către Senat a proiectului, amintind deciziile Curții Constituționale, care a cerut instituirea unui prag valoric pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, fără a impune însă o limită. De asemenea, ministerul a anunțat că va susține adoptarea unui prag de 9.000 de lei.

O reacție a avut și Șefa Parchetulul European, Laura Codruța Kovesi. Ea a declarat pentru g4media.ro că impunerea unui prag de 50 de mii de euro pentru ca abuzul în serviciu să fie considerat infracțiune reprezintă o ”intenție de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție”.

”Dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile Parchetulul European și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România”, a  declarat Laura Codruța Kovesi.