Românii au ajuns cei mai mari cumpărători de locuințe în Spania. Un raport recent publicat de Asociația Registratorilor dezvăluie că, în 2022, străinii au cumpărat aproape 14% din locuințele scoase la vânzare în Spania, în creștere față de anul precedent.

Cei mai interesați străini de achiziționarea unei locuințe în Spania au fost românii, urmați de marocani. În timp ce numărul total de vânzări și cumpărări înregistrate a crescut cu 14,5%, până la 646.241 de operațiuni, românii au cumpărat locuințe în 20 de provincii, fiind cei mai populari cumpărători străin.

Potrivit raportului, citat de moldovainvest, românii au achiziționat locuințe în provinciile din interiorul Spaniei, în timp ce marocanii au optat pentru zonele din sud. Cele mai solicitate comunități de străini au fost Insulele Baleare (34,4%), Insulele Canare (28,6%), Comunitatea Valenciană (26,8%) și Murcia (19,1%), potrivit Intereconomia. Prețul mediu plătit pentru o locuință în Spania în 2022 a fost de 188.036 euro, în creștere cu 4,5% față de anul anterior.

Chiar dacă formalizarea creditelor ipotecare pentru locuințe de către străini a crescut, aceasta a stagnat la 6,6% din totalul achizițiilor, înregistrând o creștere de 1,1% față de anul anterior, cu o valoare medie a unui credit ipotecar de 170.965 euro și o creștere de 7%. În ciuda acestui fapt, numai 1 din 10 locuințe cumpărate de străini în Spania au fost achiziționate prin creditare.