Rep. Moldova cere sprijin giganților IT în lupta împotriva dezinformării

Miercuri, premierul de la Chișinău, împreună cu omologi din alte țări, au apelat la marile companii IT, pentru a primi sprijin în lupta împotriva dezinformării, în contextul războiului informațional din Ucraina. O scrisoare a fost trimisă către aceste companii, solicitând sprijinul lor în această problemă
La începutul ședinței Executivului, Dorin Recean a încurajat toți cetățenii să ia măsuri pentru a combate dezinformarea și manipularea online, care au scopul de a destabiliza și diviza societatea, afectând democrația și progresul european al țării.
,,Vrem să îndemnăm toată lumea să acționeze în sensul combaterii dezinformării, manipulării pe rețelele sociale. Vedem și campanii care țintesc dezbinări, campanii care țintesc stabilitatea. Noi observăm cum rețelele sociale, canalele din diferite sisteme de comunicare devin un fel de platforme de război virtual și vedem cum foarte multe narațiuni, inclusiv narațiuni false sunt promovate.
Foarte mult sunt utilizate ca să dezbine societatea, să dezbine anumite segmente a societății și vedem cum ele intră în competiție cu mass-media normală, care respectă un cod deontologic, de etică și morală și vedem cum încearcă să manipuleze”, a declarat Dorin Recean.
Dezinformarea este un fenomen prezent nu doar în Republica Moldova, așadar, prim-miniștrii mai multor state din regiune au răspuns apelului făcut de Chișinău, cerând sprijinul companiilor IT în această luptă, informează newsmoldova.
,,Prin acest document semnat alături de alți colegi din alte țări, vrem să subliniem că Guvernele noastre luptă cu acest fenomen, Guvernele noastre luptă cu fenomenul dezinformării și noi ne-am asumat un angajament să luptăm cu acest fenomen, să promovăm narațiunile care sunt necesare pentru a asigura pacea, pentru a asigura stabilitatea, pentru a asigura coeziunea socială și pentru a avea societăți reziliente”, a spus șeful Cabinetului de miniștri.
,,Scrisoarea adresată companiilor internaționale solicită acestora să fie mai vigilente și să reziste să fie folosite ca mijloc de promovare a obiectivelor maligne. Semnatarii subliniază importanța cooperării și a angajării cu o gamă largă de părți interesate – guverne, societate civilă, experți și mediul academic – pentru a asigura un răspuns eficient al întregii societăți la dezinformare.
Documentul subliniază că guvernele semnatare au constatat că dezinformarea este desfășurată pentru a destabiliza țările, a slăbi democrațiile și, în cazul statelor aspirante pentru aderare la UE, să deraieze procesele de transformare și modernizare. Pentru a soluționa aceste probleme, scrisoarea propune mai multe acțiuni concrete.
Acestea includ utilizarea algoritmilor care prioritizează acuratețea și veridicitatea informațiilor partajate, politici de moderare mai clare și reguli mai stricte pentru conținuturile plătite de către utilizatori verificați”, au informat reprezentanții Guvernului de la Chișinău.
Republica Moldova a lansat acest apel în contextul participării la al doilea Summit pentru Democrație, organizat de președintele SUA, Joe Biden. Președintele Maia Sandu va susține un discurs la acest eveniment.