Mai mulți scriitori din România au semnat o scrisoare deschisă adresată președintei Maia Sandu în care îți exprimă sprijinul pentru orientarea R. Moldova înspre integrarea în Uniunea Europeană. Totodată, semnatarii scrisorii se arată îngrijorați de „intervențiile unor actori politici români ale căror gesturi alimentează sentimente anti-europene și pro-ruse”, transmite Ziarul de Gardă.

Scrisoarea deschisă, semnată de peste 60 de scriitori, jurnaliști, regizori sau critici literari, printre care Ana Blandiana, Radu Paraschivescu sau Radu Afrim, a fost publicată de PEN România, o organizație non-guvernamentală a scriitorilor, editorilor și traducătorilor, reprezentând filiala românească a PEN International.

Conform semnatarilor, „vectorii de influență ai Rusiei sunt mai vocali decât oricând, deopotrivă în România și în R. Moldova”, scrie g4media.

„Subsemnații, cetățeni români interesați deopotrivă de destinul României și al Republicii Moldova, ținem să vă asigurăm că suntem alături de Dumneavoastră în efortul de a orienta Republica Moldova înspre integrarea în Uniunea Europeană. Destinul european comun este singura variantă benefică de dezvoltare pentru țările noastre”, se arată în scrisoare.

„Vectorii de influență ai Rusiei sunt mai vocali decât oricând, deopotrivă în România și în Republica Moldova. Ni se par inadmisibile intervențiile unor actori politici din România ale căror gesturi, în acest context atât de tensionat, pot cataliza reacții pro-ruse și anti-europene. Ne limităm la două exemple recente, vizibile în spațiul public din Republica Moldova și România deopotrivă”, se mai arată în scrisoare.