Zi istorică ieri în America, ziua în care actul de acuzare numărul 71543-23, „statul New York contra lui Donald J. Trump, inculpat”, a fost făcut public.

Documentul înșiruie în mod schematic cele 34 de capete de acuzare referitoare la fals în acte publice și fraudă fiscală în contextul unei conspirații de favorizare a candidatului Trump în timpul campaniei electorale  din 2016 prin suprimare de informații compromițătoare.

Calendarul legal lent, cu moțiuni și alte manevre ale apărării în următoarele opt luni, până la următoarea înfățisare, va intra în conflict cu cel electoral Republican, în accelerare. Prima dezbatere a preliminarelor este peste patru luni, primul scrutin la 5 februarie 2024, informează rfi.

„N-am crezut că așa ceva se poate întâmpla în America. Singura mea crimă este că mi-am apărat neînfricat țara de cei ce vor s-o distrugă. Se duce de râpă, țara noastră.  Alegerile din 2020 au fost de lumea a treia,  și acum această nouă imixtiune electorală, de proporții nemaivăzute, orchestrată de procurorul Alvin Bragg, radical de stânga în solda lui Soros. Mai toți cei care au examinat cazul spun că-i  lipsit de merit și nu trebuia inițiat.  E o insultă la adresa țării noastre, când deja suntem de râsul lumii din atâtea alte motive”, spune Trump.