Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, face, joi, o vizită în Rep. Moldova. Oficialul polonez se va întâlni cu premierul moldovean, Dorin Recean, dar și cu președinta Maia Sandu. Vizita va constitui un prilej pentru discutarea agendei europene, fortificarea relațiilor bilaterale ample cu accent sporit pe dimensiunea comercial-economică.

”Polonia este un susținător ferm al procesului de aderare la Uniunea Europeană. Prilejul vizitei va oferi discutarea agendei europene, dar și a aborda agenda bilaterală, cu accent pe dinamizarea legăturilor comercial economice între R.Moldova și Polonia, un investitor în țara noastră. Sunt foarte multe întreprinderi cu capital mixt care lucrează în țările noastre. Respectiv, această dimensiune va fi discutată în cadrul vizitei premierului polonez în R.Moldova”, a declarat Daniel Vodă, în ajunul vizitei prim-ministrului Poloniei.

Potrivit agendei, în jurul orei 12:30, premierul Dorin Recean, împreună cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, vor susține o conferință de presă. De asemenea, premierul Poloniei va avea o întrevedere cu președintele R.Moldova, Maia Sandu.

Cu o zi înainte de sosirea premierului Poloniei la Chișinău, în R.Moldova a avut loc un forum economic moldo-polonez, unde oameni de afaceri din cele două state au discutat oportunități de colaborare. Evenimentul a fost organizat pentru a fortifica cooperarea celor două țări în sectoarele energiei regenerabile, infrastructurii rutiere și feroviare și cel agroalimentar.

Forumul reprezintă o oportunitate unică pentru reprezentanții afacerilor poloneze și moldovenești de a se întâlni cu un număr mare de potențiali parteneri, clienți și investitori, de a stabili și menține relații de afaceri și de a discuta idei și direcții de dezvoltare în domenii strategice, scrie Moldpres.

Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Tomasz Kobzdej, a prezentat la eveniment o scrisoare semnată de premierul polonez, Mateusz Morawiecki în care se arată că ”Polonia dezvoltă constant cooperarea cu Moldova. Cele mai promițătoare domenii ale cooperării bilaterale Polonia – Moldova pot fi considerate sectoarele infrastructurii de transport, energie și sectorul agricol și alimentar. Dezvoltarea economică este un element cheie al pregătirilor pentru viitoarea aderare la UE, pe lângă ajustările legale necesare. Inițiativele precum Forumul economic de astăzi vor deschide noi oportunități de cooperare cu antreprenorii noștri și vor deveni o platformă pentru schimbul de experiență, aducând beneficii tuturor participanților”, a declarat Ambasadorul Poloniei la Chișinău.

Acum un an, în aprilie, prim-ministrul de atunci, Natalia Gavrilița, a efectuat o vizită de lucru în Polonia, unde s-a întâlnit cu președintele Andrzej Duda, dar și cu premierul Mateusz Morawiecki. În cadrul întrevederii cu șeful Guvernului polonez, au fost semnate documente bilaterale care și-au propus să ”impulsioneze cooperarea dintre cele două state în mai multe domenii”.