Președintele României a transmis, cu ocazia „Zilei Internaționale a Romilor„ și a „Sărbătorii etniei romilor din România”, că această sărbătoare „este o bună oportunitate de a promova reușitele și contribuțiile valoroase aduse societății de către cetățenii romi”.

Klaus Iohannis a afirmat că „este important să evocăm nedreptățile pe care romii au fost obligați să le îndure de-a lungul secolelor, culminând cu atrocitățile Holocaustului”, precizând că „suntem responsabili să menținem vie memoria victimelor și să condamnăm ferm politicile discriminatorii și crimele comise împotriva romilor, precum și pe autorii acestora”.

Dubla semnificație a acestei zile îmi oferă prilejul să reiterez, în numele statului român, angajamentul de a combate prompt intoleranța, discriminarea, rasismul şi xenofobia. Având în vedere că în  prezent, pe fondul crizelor multiple, continuă să se propage discursul instigator la ură, atitudini și fapte care aduc atingere demnității umane, drepturilor şi libertăților constituționale, trebuie să ne opunem acestor derapaje și să depunem eforturi susținute pentru a le elimina”, a transmis președintele României, potrivit Administrației Prezidențiale.

Șeful statului român susține că românii și minoritățile naționale au responsabilitatea de a construi o societate prosperă şi incluzivă, în care toți cetățenii sunt acceptați și beneficiază de oportunități egale, indiferent de etnie sau mediul din care provin.

Este deosebit de important ca autoritățile centrale și locale să sporească eforturile pentru a crește gradul de incluziune a copiilor și tinerilor romi în școli și universități, precum și pentru sprijinirea acestora pe întregul parcurs educațional. Structurile asociative ale romilor pot contribui semnificativ la atingerea acestor obiective”, a precizat acesta.

Potrivit lui Klaus Iohannis, sărbătoarea etniei romilor din România „este o zi care ne aduce împreună o dată pe an, însă este esențial să rămânem motivați și să acționăm pentru emanciparea economică, socială și culturală a romilor pe tot parcursul anului”.

În pragul marilor sărbători creştine, îmi exprim speranța că Ziua etniei dumneavoastră va reprezenta pentru comunităţile de romi din România un prilej de bucurie şi de celebrare a importantelor valori comunitare care vă caracterizează. Această zi ne oferă tuturor un bun prilej de întărire a solidarităţii internaţionale în jurul valorilor păcii şi al protejării drepturilor fundamentale ale omului”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.