Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă, 8 aprilie 2023, la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Franceze Catherine Colonna și președintele francez, Emmanuel Macron.

Evenimentul a fost prilejuit de escala tehnică la București a Președintelui Republicii Franceze Emmanuel Macron, la întoarcerea din vizita efectuată de acesta în Republica Populară Chineză, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Cu ocazia discuțiilor, ministrul francez al afacerilor externe i-a prezentat detaliat omologului român Bogdan Aurescu rezultatele discuțiilor franco-chineze din cadrul vizitei Președintelui francez în China, cu accent pe poziționarea Chinei față de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, se arată în același document.

n acest cadru, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța apelurilor comunității internaționale ca Beijingul să aibă o conduită responsabilă, în conformitate cu calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, plecând de la diferențierea evidentă dintre statutul Ucrainei, ca victimă a agresiunii, și al Rusiei, ca stat agresor, precum și ca Republica Populară Chineză să nu livreze armament și muniție Rusiei.

Miniștrii Aurescu și Colonna au discutat totodată despre situația de securitate generată de agresiunea rusă și, în acest context, despre pregătirea Summitului aliat de la Vilnius din iulie 2023.

Astfel, ministrul Aurescu a subliniat – iar omologul francez a împărtășit această evaluare – importanța concretă pentru consolidarea Flancului Estic a ridicării la nivel de brigadă a Grupului de Luptă NATO din România, condus de către Franța, respectiv a prepoziționării de echipamente militare, în conformitate cu deciziile Summitului de la Madrid din 2022 referitoare la întărirea posturii de descurajare și apărare pe Flanc.

Ministrul român de externe a reiterat aprecierea deosebită a României pentru rolul jucat de Franța, ca partener strategic puternic al țării noastre, la conducerea Grupului de Luptă din România și pentru securitatea României, informează adevarul.