Dosarul de pensie în Spania . Dacă muncești în Spania și ai muncit și în România sau în altă țară din UE, ai dreptul să cumulezi, la ieşirea la pensie, toate perioadele lucrate, în baza legislaţiei comunitare.

Practic, trebuie să te adresezi unei singure instituţii, cea din țara în care ai stabilit reședință. Iată sfaturile pe această temă venite din partea unui avocat român în Spania și din partea celei mai autorizate voci de la Ambasada de la Madrid, atașatul pe probleme de muncă.

  • Dosarul de pensie în Spania pentru pensia comunitară

Foarte frecvent apare dificil să pui cap la cap toate datele. Ca să fii sigur că ai procedat bine și dosarul este complet și depus corect poți apela la avocați din Spania. Este o decizie care se poate dovedi inspirată. Așa se pot evita întârzierile inutile. Pentru că odată depus dosarul și odată ce a fost înregistrat, nu îl mai poți redepune și trebuie doar să aștepți! De la Ambasada din Madrid spun răspicat: dacă ai reședința în Spania, trebuie să depui cererea de pensionare la INSS. Nu este nevoie să mergi personal în România. Toată procedura se realizează prin intermediul instituțiilor celor două state.

„În 80 la sută din cazuri, principala problemă a celor care ne cer ajutorul în această privință este că NU îndeplinesc condițiile de pensionare. Speră să iasă la pensie la 54 de ani, după o viață de muncă reală, da, dar dacă ne uităm pe documente și analizăm situația, vedem cu totul altceva. Unii români lucrează în Spania de 12 ani, dar poate șase ani au fost aici fără documente, au lucrat la negru. La fel, stau în Spania de zece ani dar nu au avut oficial rezidența în Spania. Deci pierd o serie de beneficii acordate de statul spaniol”, a declarat avocat Carmen Pop, pentru Ziarul Românesc Spania.

„Am avut cazuri în care femei care au lucrat 10 ani în Spania au întrebat la Asigurările Sociale despre situația lor de muncă. Și au descoperit că, de fapt, aveau doar trei ani în vida laboral (n.r. istoria de muncă a lucrătorului)”, a mai adăugat avocat Carmen Pop.

  • Sfaturile avocatului:
  1. pregătește din timp și pas cu pas documentele.
  2. cere frecvent la INSS „vida laboral” și să verifici documentul, dacă perioadele corespund situației reale.
  3. cere sfatul unui specialist pentru a avea garanția că documentele sunt în regulă. Mai ales în perioada de maximă digitalizare a serviciilor, te ajută să eviți (alte) luni întregi de așteptare.

Depunerea unei cereri la autoritățile spaniole este gratuită. Totuși, atunci când apelezi la un avocat, serviciul are un cost. Costurile pentru dosarul de pensie în Spania sunt, în general, stabilite de fiecare profesionist. În medie este vorba de un tarif de 200 – 300 euro, dar poate ajunge și la 500 euro.

  • Dosarul de pensie în Spania. Cartea de muncă și ștampila „conform cu originalul”

Din experiența avocaților care se ocupă cu depunerea dosarelor de pensie pentru români, cartea de muncă reprezintă o mare problemă. Pentru că este un document esențial pentru dosarul de pensie în Spania și nu numai. Dacă nu o mai ai, trebuie să o declari pierdută la Monitorul Oficial. Apoi trebuie obținută de la fiecare angajator câte o adeverință cu privire la activitatea desfășurată.

Atașatul pentru muncă la Ambasada României la Madrid, Cristina Florea, insistă asupra unei situații deloc de neglijat. Când depui documentele în Spania, insistă să ți se ștampileze pentru „conform cu originalul” toate documentele prezentate.