Iohannis, Smart Diaspora: „Legătura cu diaspora științifică, crucială”

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în deschiderea Conferinței Smart diaspora de la Timișoara. Cheia dezvoltării țării este educația, iar menținerea legăturilor cu diaspora științifică este crucială, a spus președintele.
Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis a fost citit în deschiderea Conferinței „Smart diaspora – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”.
Klaus Iohannis a vorbit și importanța păstrării legăturilor cu diaspora.
„Într-o eră a digitalizării accentuate, tiparele de comunicare și interacțiunea umană s-au schimbat fundamental. Transferul de know-how, inițierea și desfășurarea proiectelor de colaborare sau de investiții, prin intermediul rețelelor științifice, sunt facilitate de noile instrumente tehnologice, care au remodelat conectarea și interacțiunea cercetătorilor. Astfel, abilitățile și expertiza pot fi valorificate rapid și cu ușurință, indiferent unde s-ar afla cel sau cea care le deține.
În acest context favorabil, angajamentul României în crearea și menținerea legăturilor cu diaspora științifică este crucial, iar instituțiile statului român trebuie să își asume rolul de catalizator. Perspectivele și experiențele unice ale comunității diasporei științifice și academice, judicios valorificate, contribuie la conectarea ecosistemului de cercetare românesc la cele regionale și globale. De altfel, intensificarea eforturilor de internaționalizare a universităților din România este unul dintre obiectivele proiectului România Educată”, a mai spus Iohannis.
Schimbările climatice și protejarea mediului trebuie să fie priroritățile politicienilor și cercetătorilor, a mai transmis Iohannis
„Cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a țării noastre este educația. Prin temele abordate, programul conferinței se aliniază cu prioritățile mele ca Președinte al României. Limitarea schimbărilor climatice și protejarea adecvată a mediului constituie provocări importante la nivel național și internațional. Pentru a le putea răspunde adecvat, este nevoie de implicarea tuturor, iar contribuția experților români din afara granițelor este esențială. Avem nevoie de cunoștințele și de capacitatea dumneavoastră de inovare”, a precizat Klaus Iohannis.