Tot mai mulți români plecați la lucru peste hotare ajung la vârsta pensiei, iar numărul dosarelor de pensionare crește cu aproximativ 10% de la un an la altul.

Cele mai multe cereri sunt din Canada, Germania, Spania și Italia. În curând și românii stabiliți în America pot solicita bani pentru anii munciți în țară, informează gazetaromaneasca.

Mii de dosare sunt procesate la Casele de Pensii. Românii care au atins vârsta pensionării în străinătate cer să primească pensie comunitară. Altfel spus, statul român să le ia în considerare și anii lucrați în țară. Pensia comunitară este primită de românii care au muncit în țară mai puțin de 15 ani.

De exemplu, dacă ați lucrat în România 10 ani, apoi în Germania 20, puteți cere deschiderea dosarului de pensie comunitară. La calcularea pensiei se va considera totalul de 30 de ani și veți primi bani separat de la ambele țări.

Alina Frățică, șef serviciu Casa de Pensii, a declarat, citată de ProTV: „Pot să își ia pensia comunitară, să își reîntrăgească perioada lucrată în cele două state, fie să îndeplinească condițiile de pensionare cu 15 ani contribuție în România, fie să își ducă vechimea din România într-un stat membru cu care România are acord”.

Recent, România a încheiat un acord și cu Statele Unite ale Americii, astfel încât cetățenii români stabiliți peste ocean să își poată cere drepturile. Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, sunt peste 500.000 de români înregistrați în America.

„Este același principiu – ca tot ce s-a întâmplat cu România la aderarea la Uniunea Europeană – este acel schimb de recunoaștere de vechime. De exemplu, dacă vorbim de pensie de la un stat la altul, bine-nțeles cu încasarea din statul respectiv a sumei pe care ai contribuit-o”, spune Marius Budăi, ministrul Muncii.

Anul trecut, în evidențele caselor teritoriale de pensii erau depuse peste 8.500 de dosare ale românilor care locuiesc în acest moment în străinătate și alte aproximativ 6.000 de cereri ale celor care s-au întors în România. În prezent sunt aproximativ 90.000 de români care locuiesc în diferite țări, dar primesc pensie și din România.

Numai că procedurile sunt complicate și diferă de la un stat la altul. În lipsa unui sistem digitalizat, de cele mai multe ori oamenii vin personal în țară să își rezolve problemele. Lucrurile nu sunt ușoare nici pentru cei întorși și stabiliți în România, după ce au lucrat ani la rând în alte state.

Tudor Panțelul (71 de ani): „Noi suntem în aer. Nu avem nici statut de pensionar, nici asigurare medicală, nimic, deși am lucrat. Nu pretindem la ceva special. Doar la statut de pensionar”.

Cum legislația este diferită, soluționarea unui dosar poate dura de la câteva luni până la doi ani.

Radu Nicolae, român stabilit în Italia, a declarat pentru ProTV: „Nouă ni se spune „trimiteți fax și actele în sine prin poștă”, ținând seama că faxul în Italia nu mai există. Mailul are o valoare doar de 30%. Și mai e timpul…”