Miniştrii de Externe şi ai Apărării din România, Republica Moldova şi Ucraina subliniază angajamentul pentru „suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova şi Ucrainei în cadrul frontierele lor recunoscute internaţional, inclusiv apele teritoriale”, în Declaraţia comună adoptată joi, la Bucureşti.

„Statele noastre sunt conectate de istorie, geografie şi de viziunea noastră comună pentru un viitor paşnic şi prosper. Apreciem beneficiile dezvoltării legăturilor noastre puternice în domeniile politic, economic, al infrastructurii, securităţii, apărării şi ale legăturilor culturale, atât pentru ţările noastre, cât şi pentru întreaga regiune. Ca parteneri din partea estică a continentului european, împărtăşim preocupări similare de securitate şi avem acelaşi interes pentru o regiune a Mării Negre stabilă şi sigură, arată aceştia, potrivit documentului.

Declaraţia comună reiterează că invazia militară brutală, ilegală şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei din 2022, ca o continuare a agresiunii începute de Rusia asupra Ucrainei în 2014, a provocat suferinţe şi distrugeri pentru milioane de oameni, readucând din nou războiul pe continentul european.

„Pe lângă atacurile armate asupra Ucrainei, Rusia continuă să folosească tactici hibride variate, care urmăresc să intimideze în continuare Ucraina, Republica Moldova şi alte state din regiune. Ne exprimăm dorinţa de a încuraja cooperarea apropiată pentru a consolida capacităţile comune pentru a combate propaganda rusă şi a întări rezilienţa societăţilor noastre, inclusiv în ceea ce priveşte dezinformarea”, punctează miniştrii celor trei ţări.

În acest context, ei condamnă din nou ferm acţiunile agresive „care reprezintă o ameninţare fără precedent în ultimele decenii pentru regiunea noastră şi pentru spaţiul euroatlantic”.

Războiul de agresiune al Rusiei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. Am condamnat agresorul şi pe toţi cei care facilitează războiul dus de Rusia, inclusiv Belarus”, adaugă ei.

În document este menţionată şi Marea Neagră, care „rămâne o regiune de importanţă strategică pentru continentul european şi pentru regiunea euroatlantică”.

Vom continua să lucrăm împreună, atât timp cât va fi necesar, pentru a sprijini dreptul statelor de a-şi alege liber politica externă şi alianţele, pentru a-şi exercita dreptul la auto-apărare, pentru a consolida rezilienţa şi stabilitatea, securitatea şi prosperitatea în regiunea noastră”, subliniază semnatarii declaraţiei comune.

De asemenea, este reiterat sprijinul pentru aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„România şi Republica Moldova şi-au reafirmat disponibilitatea de a sprijini iniţiativa Ucrainei pentru o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă şi şi-au exprimat susţinerea pentru Formula de Pace a preşedintelui Zelenski şi angajamentul de a lucra activ cu Ucraina pentru implementarea Planului de Pace în 10 puncte. Subliniem că Formula de Pace reprezintă viziunea noastră comună asupra paşilor necesari care să asigure o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă pentru Ucraina şi pentru securitatea întregii lumi”, arată semnatarii.

De asemenea, în document se reiterează că aceia care au înfăptuit crime grave din punctul de vedere al dreptului internaţional pe teritoriul Ucrainei, precum şi oficialii responsabili trebuie să răspundă pentru faptele lor.

Ne-am exprimat sprijinul deplin pentru eforturile comunităţii internaţionale de a asigura tragerea la răspundere pentru aceste crime, inclusiv prin mecanisme juridice, subliniază miniştrii.