Klaus Iohannis a confirmat că sunt discuții serioase la nivel de Coaliție pentru comasarea alegerilor, acesta indicând posibilitatea prelungirii mandatelor aleșilor locali, pentru a putea comasa scrutinul pentru aceștia cu parlamentarele.

„Comasarea alegerilor se discută în partide. E o variantă posibilă, e posibilă constituțional, dar nu e posibil să aducem parlamentarele mai aproape, dar e posibil să fie amânate localele.  Dacă e o soluție sau nu vom, vedea pe parcurs”, a afirmat șeful statului, într-o declarație de presă susținută la Constanța.

Încă se evaluează posibilitatea comasării. Confirm, există discuția în Coaliție. Soluții tehnice, constituționale, ar exista, dar ele ar putea fi puse în operă când există un beneficiu evident”, a mai afirmat președintele României.

De ce se discută? În mod normal în 2024 am avea cam multe alegeri. În primăvară ar fi europarlamentare, toamna devreme locale, toamna târziu parlamentare, iar și mai târziu prezidențiale. 4 rânduri de alegeri ar fi problematice. Vă dați seama că din această toamnă ne-am afla într-o competiție permanentă”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului susține că ar fi favorabilă varianta cu alegeri separate mai ales pentru presă, că ar fi tot felul de atacuri. „Pentru media ar fi un festival, dar pentru români nu cred că ar fi”, a completat președintele, scrie adevarul.

În final, Klaus Iohannis a conchis: „Un temei pentru discuție există, dar nu e decizie încă luată”.