Partidul Naţional Liberal va vota împotriva moţiunii simple depuse împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, liderul deputaţilor liberali, Gabriel Andronache.

„Ca să fie foarte clar şi foarte ferm punctul de vedere al Partidului Naţional Liberal, grupul parlamentar PNL va vota împotriva moţiunii simple depusă de grupul USR şi neafiliaţi, a spus Andronache, la dezbaterea din plenul Camerei asupra moţiunii simple.

Deputatul PNL Emil Dumitru a afirmat că iniţiatorii moţiunii au intrat într-un „joc politicianist” şi acţionează în Parlament „cu gândul la voturi şi nu la binele agriculturii româneşti”.

„Suntem aici pentru a discuta moţiunea simplă depusă de opoziţie împotriva domnului ministru Daea, însă nu aceasta trebuie să fie subiectul real al întâlnirii de astăzi, ci starea agriculturii româneşti – un domeniu strategic ce ţine de siguranţa naţională a României.

De aceea, înainte de a critica activitatea ministrului Agriculturii, mi se pare mult mai important să venim cu soluţii reale pentru agricultori. (…) Din păcate, dragi colegi de la USR şi de la neafiliaţi, aţi intrat în jocul acesta politicianist şi aţi preferat să acţionaţi în Parlament cu gândul la voturi şi nu la binele agriculturii româneşti”, a spus Dumitru.

El a menţionat că ar fi fost nevoie de legea privind modalitatea de raportare a stocurilor, care este un instrument benefic pentru a şti în fiecare moment care sunt stocurile de cereale şi provenienţa lor în depozitele din România.

„Această lege ne-ar fi ajutat, inclusiv astăzi în a obţine mai mulţi bani de la Comisia Europeană şi de a avea argumente în faţa experţilor europeni privind despăgubirile pe care fermierii români le merită. Aţi atacat la CCR acest proiect, astfel încât astăzi putem spune că sunteţi responsabili, în egală măsură, cu eşecul Ministerului Agriculturii de a obţine o sumă corectă pentru fermierii români afectaţi de tranzitul cerealelor din Ucraina.

Din păcate, moţiunea dumneavoastră nu conţine soluţii reale pentru agricultura românească. Din păcate, vedem aceeaşi perspectivă politicianistă care v-a făcut să consideraţi că pistele de bicicletă sunt mai importante decât finanţarea infrastructurii naţionale de irigaţii”, a mai menţionat Dumitru.

El a spus că transmite ministrului Daea mesajele primite din partea fermierilor, agricultorilor şi a celor din industria alimentară.

„În primul rând, toţi aceştia spun că este păcat că măsurile bune luate de Guvernul României nu au fost implementate în sprijinul lor”, a adăugat deputatul liberal.

Deputatul PNL a adăugat că, din păcate, Ministerul Agriculturii a omis de la acordarea granturilor acele ferme care aveau producţie integrată, de exemplu cele care produc lapte, ca materie primă, dar au şi fabrică de procesarea produselor din lapte.

El s-a referit la fermierii afectaţi de secetă.

Până în prezent, din păcate, chiar dacă Ministerul Agriculturii are un buget de 391 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi de secetă din bani europeni, acest fond nu este operaţionalizat. Ce spun producătorii? Păi spun că în relaţiile comerciale dintre producători şi comercianţi Ministerul adoptat normele de aplicare a legii privind practicile comerciale neloiale abia în luna martie a anului acesta, în condiţiile în care legea trebuia să fie operaţionalizată la 1 ianuarie 2023.

Ce spun legumicultorii noştri? Probabil că ştiţi deja, domnule ministru, pentru că mergeţi în pieţele agroalimentare şi găsiţi tomatele finanţate prin Programul Tomata pe tarabe, în lăzi de banane”, a mai afirmat deputatul liberal.

Votul asupra moţiunii simple se va da în şedinţa Camerei de miercuri.