Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 18 de la aderarea României la Uniunea Europeană, subliniind că în 2005 statul român a ales „calea prosperității și stabilității”.  

Marcăm astăzi formal ajungerea României la maturitatea europeană. Se împlinesc 18 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană. În 2005, România a ales irevocabil calea prosperității și stabilității, reflectată concret în bunăstarea cetățenilor și dezvoltarea afacerilor”, a transmis șeful Guvernului.

La începutul anului, Uniunea Europeană și NATO a semant cea de-a treia declarație comună, demers salutat de premierul României, care a reafirmat convingerea că solidaritatea și cooperarea sunt elementele cheie pentru apărarea securității.

Salut călduros semnarea astăzi a celei de-a treia declarații comune NATO-UE care consolidează cooperarea transatlantică. România își reafirmă convingerea că solidaritatea și cooperarea sunt elementele cheie pentru apărarea securității și valorilor noastre comune. Suntem mai puternici împreună”, a transmis Nicolae Ciucă.

Declarația comună NATO-UE vizează „provocările comune” ale celor două organizații și „angajamentul nostru neechivoc de a promova și de a proteja pacea, libertatea și prosperitatea în spațiul euroatlantic”. 

Potrivit documentului, Uniunea Europeană și NATO se angajează să ducă la un nivel superior parteneriatul prin utilizarea tuturor instrumentelor politice, economice și militare.

Potrivit adevarul, liderii au hotărât să abordeze concurența geostrategică în creștere, problemele de reziliență și protecția infrastructurilor critice. Alte domenii prioritare de activitate vor include tehnologiile emergente și perturbatoare, spațiul, implicațiile de securitate ale schimbărilor climatice, interferența străină și manipularea informațiilor.

Secretarul general al NATO a subliniat în timpul conferinței importanța cooperării NATO-UE în contextul schimbării mediului de securitate ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. De asemenea, acesta a precizat că parteneriatul „va deveni și mai important odată ce Finlanda și Suedia vor deveni membre cu drepturi depline NATO”, iar prin aderarea lor „NATO va proteja 96% dintre cetățenii Uniunii Europene și o pondere mai mare a teritoriului său decât oricând înainte”.

Declarația de cooperare a fost semnată de secretarul general al NATO şi preşedinţii Consiliului European, Charles Michel, şi Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.