Ministerul de Externe al României a dat un răspuns dur noilor declarații făcute de ex-președintele rus Dmitri Medvedev, conform cărora țările vecine Ucrainei și-ar dori împărțirea teritoriului său.

„Atât de penibil și incorect! România susține pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei și eforturile acesteia de a câștiga abominabilul război de agresiune al Rusiei împotriva sa!”, a subliniat Bogdan Aurescu.

Declarația liderului diplomației de la București a venit după ce Dmitri Medvedev a declarat marți că alternativa la intrarea Ucrainei în NATO sau a unui război mondial ar fi „împărțirea liniștită” a acestei țări.

Lăcomia şi răutatea, ura, ambiţiile sunt mai puternice decât raţiunea şi gândirea sănătoasă. Polonia să-şi ia regiunile vestice ale Ucrainei, dar să spunem direct, şi Ungaria, şi România visează de mai multe decenii”, a afirmat fostul președinte rus, potrivit Agerpres.

Bogdan Aurescu, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre UE

În prezent vicepreşedintele al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev a mai susținut că Rusia a fost „trasă în război, prin ciocnirea a două părţi ale unui singur popor”.

În opinia lui, perspectiva unui război nuclear nu doar că există, ci este în creştere. În acest context, el a calificat drept perfidie discuţiile despre agenda ecologistă, în condiţiile în care se pune problema supravieţuirii omenirii. „Încetaţi să mai suferiţi pentru că temperatura a crescut cu un grad într-un an sau într-o perioadă. (…)

În opinia mea, asta este nimic faţă de perspectiva de a ne pomeni în epicentrul unei explozii cu o temperatură de 5.000 de kelvini, cu o viteză de 350 de metri pe secundă şi o presiune de 3.000 de kg pe metru pătrat, cu o radiaţie ionizantă şi impuls electromagnetic. O astfel de perspectivă există azi? Din păcate, da. Şi ea creşte în fiecare zi din motive cunoscute„, a spus Medvedev.

Potrivit lui Medvedev, liderii Poloniei discută cu autorităţile ucrainene despre înfiinţarea unei confederaţii, „iar de aici nu este departe nici până la unire, cum era înainte„. În opinia lui Medvedev, Polonia şi alte ţări vor să-şi pună în aplicare planurile cât mai repede, „cât nu s-a închis fereastra posibilităţilor„, şi Rusia şi reprezentanţii Occidentului colectiv nu au ajuns la acorduri principiale.

Totodată, Medvedev a afirmat că toţi politicienii europeni depind de SUA, „chiar şi cei mai liniştiţi, mai loiali, cu care noi (Rusia) avem relaţii normale„. În plus, Dmitri Medvedev consideră posibilă „separarea” unor state din componenţa SUA şi a declarat că „va ţine pumnii pentru Texas”, dacă acest stat va dori să devină independent faţă de Washington.