Apelul fermierilor către Guvern: Nu uitați să ne aprobați subvențiile!
Un număr important de fermieri se tem că, în acest an, Guvernul îi va uita și nu le va aproba subvențiile. Cultivatorii de usturoi urmăresc cum în fiecare săptămână, ședințele Executivului se încheie fără a fi adoptat și proiectul de hotărâre pentru ajutorul de minimis la cultura de usturoi în cuantum de 3.000 de euro la hectar.

Încă din luna martie, Ministerul Agriculturii a pus în dezabatere publică proiectul de proiectul de Hotărâre pentru aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”. A trecut timpul și actul normativ nu a fost aprobat de Guvern și nici nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Cultivatorii de usturoi se tem că au fost uitați, mai ales că termenul limită pentru depunerea cererilor era, conform proiectului, data de 16 mai. Adică peste 14 începând de astăzi!

Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, a ajuns la Guvern, el fiind disponibil în forma finală chiar și pe site-ul Executivului. Doar că actul normativ nu a fost pus pe ordinea de zi, așa că nu a primit încă undă verde.

Schema de ajutor de minimis ar trebui să se aplice pe întreg teritoriul României în anul 2023 pentru susținerea producției de usturoi.

Pentru a obține ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp și să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp.

Depunerea cererilor ar trebui să se realizeze până la data de 16 mai inclusiv, iar valorificarea producției în perioada 1 iunie-21 noiembrie inclusiv.
Documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare se vor depune până la data de 29 noiembrie inclusiv.

Sursa agrointel.ro