Franţa, criticată la ONU pentru discriminări rasiale şi violenţe poliţieneşti la manifestaţii

«Recomandăm Franţei să-şi intensifice eforturile pentru a combate crimele şi ameninţările cu violenţa provocate de ura religioasă precum antisemitismul sau ura antimusulmană». Comentariul aparţine reprezentantei americane pe lângă Consiliul ONU pentru drepturile omului. Dacă criticile s-ar fi oprit aici, nu ar fi fost nicio ruşine. Problema este că au venit critici şi «recomandări» şi de la state mai puţin democrate.
Astfel, China, ţara care îi prigoneşte pe milioanele de uiguri din Xinjiang, s-a găsit să acuze Franţa de o «creştere a rasismului şi xenofobiei» şi a cerut Parisului să «înceteze să mai ia măsuri care încalcă drepturile migranţilor».
Rusia lui Vladimir Putin, Venezuela lui Nicolas Maduro şi Iranul aiatolahilor, altfel spus trei state ce sunt condamnate în mod regulat de ONU pentru gravele încălcări ale drepturilor umane, au ales ele să critice violenţele poliţieneşti contra manifestanţilor din Franţa, scrie rfi.
«Suntem preocupaţi de măsurile dure şi uneori violente care vizează dispersarea cetăţenilor paşnici» a spus astfel reprezentanta Rusiei a cărei ţară, de mai bine de un an de zile, ucide, violează şi torturează cetăţeni cel puţin la fel de paşnici precum cei din Franţa.
Brazilia şi Japonia au criticat faptul că «forţele de ordine franceze intervin cu precădere contra celor de alte rase» iar Africa de Sud a lansat un apel autorităţilor de la Paris «să ia măsuri pentru a garanta anchete imparţiale efectuate de organe exterioare poliţiei în toate cazurile de incidente rasiste în care sunt implicaţi poliţişti».
Violenţele poliţieneşti remarcate în Hexagon au fost scoase în evidenţă şi de reprezentanţi ai unor delegaţii din Suedia, Norvegia şi Danemarca în timp ce Liechtenstein a cerut o anchetă independentă cu privire la aceste excese iar Luxembourg a cerut Franţei «să-şi regândească politica în materie de menţinere a ordinii».
Mai multe state au cerut Franţei să intervină în apărarea femeilor, unele ţări precum Spania şi Regatul unit punând accentul pe violenţele conjugale. De partea lor, unele ţări au insistat pe drepturile femeilor musulmane. Astfel, Malaezia a cerut Parisului să modifice «rapid» legea care interzice vălul integral în spaţiile publice.
Trecând peste fantezia sau lipsa de discernământ a unora dintre criticile enumerate mai sus, trebuie spus că şi în Franţa s-au multiplicat în ultima vreme criticile cu privire la forţa excesivă folosită de poliţie şi jandarmerie contra manifestanţilor opuşi reformei pensiilor. Consiliera juridică a ministerului de interne, prezentă la dezbaterea de la sediul ONU, a spus că «folosirea forţei este strict încadrată, controlată şi sancţionată în caz de greşeală».
De partea ei, răspunzând indirect altor critici, ministra franceză a Egalităţii dintre femei şi bărbaţi şi a Diversităţii, aflată în fruntea delegaţiei franceze de la Consiliul ONU pentru Drepturile omului a comparat rasismul şi antisemitismul cu «o otravă pentru Republică».