Andrii Liniiciuk, cel mai eficient artilerist antiaerian al Forțelor Armate ale Ucrainei, a murit pe front, în luptele împotriva invadatorilor ruși, anunță Kievul. Liniiciuk, în vârstă de 25 de ani, lupta în Brigada 95 de asalt aeropurtat și își căștigase o reputație legendară în Ucraina pentru eficiența sa pe câmpul de luptă.

Cu ajutorul diverselor arme și dispozitive, atât portabile, cât și de alte tipuri, „Celt” a doborât 16 drone inamice Orlan, un avion fără pilot Zala și un elicopter de luptă Ka-52 Aligator. „Numele său este deja înscris în istoria militară nu doar a Ucrainei, ci și a Marii Britanii”, scriu camarazii săi despre Liniiciuk, primul care a folosit în luptă a armei antiaeriene portabile britanice MANPADS Martlet – Starstreak.

Liniiciuk este, de asemenea, cavaler cu drepturi depline al Ordinului Curajului din Ucraina.

De baștină din regiunea Liubar, regiunea Jitomir, Liniiciuk s-a înrolat cu contract în Brigada 95 DSHV (asalt aeropurtat) în vara lui 2020, imediat după ce și-a luat licența în silvicultură la Universitatea dein Polis. Invazia masivă a Rusiei, din 24 februarie 2022, l-a găsit în apropiere de Horlivka, la pozițiile sistemului de apărare antiaeriană de tip sovietic Strel. Au urmat bătălii crâncene cu rușii, Andrii fiind rănit de două ori. De fiecare dată, după ce a fost tratat în spital, a revenit pe front, la unitatea sa. Acum n-a mai reușit să păcălească însă destinul.

„Ne va fi dor de Andrii. A devenit fratele nostru. Perseverența și responsabilitatea lui au fost un exemplu pentru noi, iar simțul său al umorului a fost o consolare în timpul misiunilor militare. Ne vom răzbuna cu siguranță pentru moartea lui Andrii”, spune Oleksandr, un camarad al soldatului căzut la datorie. „În bătăliile pentru Ucraina ne-am pierdut camarazii, iar acum un adevărat As! Cu toate acestea, moștenirea lui va trăi mult timp. Cerul ucrainean va fi întotdeauna sub protecție și apărare de încredere”, au scris despre camaradul lor căzut soldații din Brigada 95.

Sursa ziaristii.com