O serie de medicamente pot fi prescrise compensat de medicul de familie, începând cu data de 1 mai, fără ca pacienții să mai fie puși pe drumuri pentru a aduce scrisoare medicală de la medicul specialist de fiecare dată când au nevoie de rețetă compensată. Practic, scrisoarea medicală dispare pentru o serie de medicamente utilizate în tratarea bolilor respiratorii, osteoporozei sau hiperuricemiei.

Scrisoarea medicală nu dispare însă pentru toate medicamentele pentru care era solicitată, ci doar pentru o parte dintre ele.

Modificările sunt prevăzute în Hotărârea 331 din 12 aprilie, publicată în MO 322 din 18.04.2023, care a intrat în vigoare la data de 1 mai.

„Concret, de la 1 mai nu mai au steluțe: Milurit, Montelukast, Tiotropium, Mometasonum, Fluticasonum, Acid alendronic, Acid risedronic, Acid alendronic + Colecalciferol. Iar medicamentele care aveau o steluță (scrisoare medicală) şi au acum două steluțe (protocol de prescriere între medic de familie şi medic din ambulatoriu/spital) sunt Fluoxetinum şi Sertralinum”, scrie pe pagina sa de Facebook Raluca Zoițanu, medic de familie în București.

„O problemă apărută tot în urmă cu vreo 15-20 de ani în sistemul de asigurări, dar în sfârşit rezolvată parțial acum. Mai sunt multe medicamente care au în mod absolut stupid steluțe, dar poate se vor lumina şi celelalate comisii de specialitate ale Ministerului Sănătății de acum şi le vor scoate”, adaugă medicul.

sursa hotnews.ro