Un proiect de lege care vine în ajutorul fermierilor a fost votat de Camera Deputaților, conform agrointel.ro.

Documentul va permite racordare gratuită la energia electrică pentru agricultori,  operatorii de distribuție fiind obligați să aplice acest serviciu iar ulterior să-și recupereze costurile.

Proiectul de lege pentru completarea art 51 din Legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale a fost aprobat ieri, miercuri – 3 mai de Camera Deputaților, care este for decizional. Documentul merge mai departe la promulgarea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare. Proiectul a primit 203 voturi pro, 16 voturi contra și 47 de abțineri.

Proiectul prevede că, în vederea extinderii reţelei pentru alimentarea echipamentelor şi agregatelor pentru irigaţii, precum şi pentru înfiinţarea de noi staţii de punere sub presiune, operatorul de distribuţie are obligaţia să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare a clientului final noncasnic.

Instalația poate avea o lungime de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciului public de distribuţie, când soluţia de racordare prevede acelaşi nivel de tensiune în punctul de delimitare şi în punctul de racordare a locului de consum.

Pentru instalațiile de racordare care depășesc lungimea de 2.500 metri, finanțarea diferenței de rețea cade în sarcina clientului final noncasnic. În cazul în care în zona amplasamentului locului de consum există doar reţea electrică cu nivel de tensiune diferit de cel din punctul de delimitare prevăzut în soluţia de racordare a locului de consum respectiv, operatorii de distribuţie concesionari au obligaţia să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie doar a instalaţiei de racordare a clientului final noncasnic, a cărei lungime va fi de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciului public de distribuţie, iar finanțarea diferenței de rețea ce depășește lungimea de 2.500 metri se suportă de clientul final noncasnic.