Geoffrey Hinton, omul care a revoluționat inteligența artificială, explică într-un interviu oferit publicației The Spectator motivul pentru care a ales să demisioneze de la compania Google.

Cu zece minute înainte de a mă întâlni cu Geoffrey Hinton, „nașul inteligenței artificiale”, New York Times anunță că acesta părăsește Google. După zeci de ani de muncă în domeniul inteligenței artificiale, Hinton crede acum că aceasta ar putea distruge omenirea. „Este ca și cum extratereștrii ar fi aterizat pe planeta noastră și noi nu ne-am dat seama încă, pentru că vorbesc o engleză foarte bună”, spune el. De asemenea, el îmi spune că de luni de zile nu a mai putut dormi.

Hinton, în vârstă de 75 de ani, a revoluționat inteligența artificială nu o dată, ci de două ori: mai întâi cu munca sa în domeniul rețelelor neuronale, o arhitectură de calculator care seamănă foarte mult cu structura creierului, și apoi cu așa-numita „învățare profundă”, care permite inteligenței artificiale să rafineze și să extragă modele și concepte dintr-o cantitate mare de date.

Inteligența artificială ar putea forța angajații să se reinventeze

A perseverat cu rețelele neuronale în anii 1970 și 1980, când industria le abandonase în mare parte. În 1986, a proiectat primul chatbot, numit atunci „model de predicție lingvistică”. Decenii mai târziu, în 2012, a dezvoltat o inteligență artificială cu învățare profundă, fundația intelectuală pentru ChatGPT.

Hinton provine dintr-o familie de matematicieni și oameni de știință (bunicul său a fost George Boole, care a formulat algebra booleană, punând bazele întregii ere digitale). În trecut, el a avut rețineri cu privire la inteligența artificială, dar numai cu privire la aplicarea acesteia, mai degrabă decât față de elementele fundamentale. A detestat dezvoltarea armelor autonome și și-a părăsit locul de muncă din SUA din cauza finanțării IA de către Departamentul de Stat.

De asemenea, a fost îngrijorat de capacitatea inteligenței artificiale de a ajuta „actorii răi”, cum ar fi Vladimir Putin, să producă știri false. „Întotdeauna am cam ignorat amenințarea existențială de până acum cu privire la dispariția umanității”, spune el. „Acum cred că există un pericol semnificativ pentru asta”.

Ce s-a schimbat? „Google avea un mare model de limbaj numit Palm, care putea explica de ce o glumă era amuzantă. Asta m-a șocat. Am ajuns la concluzia că aceasta ar putea fi o formă de inteligență mult mai bună. Dacă este, ne va înlocui.”

Următorul punct de referință în materie de inteligență artificială va fi inteligența generală artificială (IGA): inteligența artificială care este cel puțin la fel de competentă ca un gânditor uman. „Este pentru prima dată în istoria omenirii când suntem pe punctul de a dezvolta ceva mai inteligent decât noi”, spune el.

„Încă folosește enorm de multă energie, dar acum este comparabilă din punct de vedere al inteligenței. Nu la fel de bună, dar se apropie. Și mulți oameni cred că va deveni mai inteligentă decât noi în curând. Nu peste o sută de ani și nici peste 50 de ani – poate 20 de ani, poate cinci ani. S-ar putea ca noi să ajungem la o nouă etapă a evoluției, când inteligența biologică va fi înlocuită de inteligența digitală. S-ar putea ca noi să fim istorie.”

Continuarea pe stiri.tvr.ro