Spania înăspreste pedepsele pentru maltratarea animalelor. Noua lege de protecție votată în parlament interzice vânzarea animalelor în magazine, iar stăpânii abuzivi vor putea fi trimiși la închisoare. Un alt obiectiv este reducerea abandonului. Spania este pe primul loc în Europa, cu 700 de animale de companie abandonate, în fiecare zi.

Unul din 3 spanioli are un animal de companie. Noua lege îi va obliga pe viitori stăpâni să urmeze cursuri și să obțină un atestat de creștere a animalelor.

Arantxa Sanz voluntar: ”În Spania, un animal de companie este abandonat la fiecare 2 minute. Până acum, această problemă nu a fost reglementată de autorități”.

Sergio Garcia Torres, inițiatorul legii pentru protecția animalelor: ”În primul rând, vrem să luptăm împotriva crescătoriilor ilegale – dar și a cumpărării iresponsabile, oameni care își iau animale fără să se gândească”.

În noua lege comerțul cu animale de companie este interzis. Sunt permise doar adopțiile, iar grădinile zoologice și delfinariile vor fi transformate în centre de recuperare a animalelor sălbatice, scrie stiritvr.

”În această vitrină sunt puiuți, ca acest șoricar. Dacă interzic vânzarea câinilor și a pisicilor, care reprezintă 80% din vânzările mele, va trebui să închid magazinul, dau faliment, a spus proprietarul unui magazin veterinar.”

Animalele nu vor mai putea fi expuse în vitrine sau participa în reclame publicitare. Reprezentanții asociațiilor pentru protecția animalelor susțin însă că multe necuvântătoare au fost lăsate în afara legii.

Această lege ignoră animalele care au într-adevăr nevoie de protecție. De exemplu, nu are în vedere taurii sau caii în coride, nici animele de laborator sau animalele din ferme, a spus o cetățeană spaniolă.

Stăpânii animalelor de companie care nu respectă noile norme riscă amenzi de până la 45.000 de euro sau chiar pedeapsa cu închisoarea.