Într-o analiză Euronews se arată că, în 2022, fermierii ucrainieni au avut pierderi de aproape 37 de miliarde de euro, iar acum, având în vedere că nu dispun de resursele necesare, sunt îngrijorați de următoarea însămânțare. În plus, 5 milioane de hectare de terenuri arabile sunt pline de mine.

Sectorul agricol ucrainean a fost puternic lovit de invazia rusă, iar fermierii sunt îngrijoraţi de situaţia care se prefigurează pentru sezonul viitor.

Potrivit unei recente evaluări a școlii economice din Kiev, în prezent, daunele suferite de sectorul agricol ucrainean se ridică la 6,14 miliarde de euro, în timp ce pierderile totale ale aceluiaşi sector ajung în anul 2022 la peste 36,9 miliarde de euro.

Zece din cele 20 de regiuni ale țării au fost ocupate, sau au experimentat ostilități pe teritoriul lor, o situaţie care a impactat cu 42% producția comercială de lapte și a dus la o scădere cu 13% a cirezilor de vaci, care se așteaptă să scadă în continuare cu până la 10%.

Creșterea porcilor și a păsărilor de curte a fost şi ea puternic afectată. În cazul suinelor, în 2022 s-a verificat o scădere de 5 milioane, în timp ce sectorul păsărilor de curte a fost nevoit să se confrunte cu întreruperile de curent și cu ostilitățile care au provocat o scădere cu 8% a producției de carne și cu 35% a celei de ouă.

În ciuda dificultăților, fermierii ucraineni au continuat să iasă la câmp și să-l lucreze pentru a asigura securitatea alimentară a țării și a lumii, însă, așa cum au denunțat unii deputați într-o audiere recentă în Parlamentul European, fermierii nu dispun de resursele necesare pentru următoarea însămânțare.

”Este de-a dreptul miraculos că ucrainenii continuă să fie capabili să producă ceva”, a remarcat deputatul socialist Clara Aguilera, în timp ce o reprezentantă a Forumului Național Agrar al Ucrainei, Maria Didukh, i-a avertizat pe europarlamentari că Ucraina are nevoie de asistență din partea Uniunii, care ar trebui să sprijine sectorul agricol pe tot parcursul anului.

Alarma soseşte după un sezon dificil de plantare de toamnă, în toamna anului 2022 s-a înregistrat o scădere cu 24% a suprafețelor însămânțate.

Pentru viitoarea campanie de plantare este disponibil doar 74% din terenul arabil, deoarece restul teritoriului continuă să fie sub ocupație rusă.

Munca fermierilor și a crescătorilor de animale este îngreunată şi mai mult de minele împrăștiate în toată Ucraina, aşa cum subliniează expertul. Cinci milioane de hectare de teren arabil sunt în prezent inaccesibile, iar Didukh a cerut sindicatului să ajute la curățarea câmpurilor, pentru a le permite fermierilor să lucreze pământurile.

Logistica rămâne o altă provocare cheie, fermierii ucraineni subliniind nevoia de a primi mai mult ajutor pentru transportul și exportul produselor agroalimentare.

Sursa g4media.ro