Regia Autonomă „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav” (RA „AIBG”) a trecut cu succes testul evaluării terminalului, a facilităţilor şi echipamentelor aflate pe amplasamentul de la Ghimbav, în vederea certificării Aeroportului Braşov ca aeroport internaţional.
O comisie interministerială numită prin Ordin al Ministrului Transporturilor, având în componenţă reprezentanţi de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor, Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională Fitosanitară, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţia Generală Control Oficial s-a aflat săptămâna trecută la amplasamentul AIBG şi a verificat respectarea de către RA „AIBG”, în calitate de administrator, a condiţiilor prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 791/2009 pentru certificarea unui aeroport civil ca aeroport internaţional.

Specialiştii din comisie au verificat condiţiile generale care ţin de funcţionarea Aeroportului, asigurarea tuturor facilităţilor pe durata programului de funcţionare şi condiţiile privind fluxurile de sosiri şi plecări, interne şi internaţionale, care, potrivit normativelor, trebuie separate fizic în întreaga zonă cuprinsă între ghişeele de control trecere frontieră şi aeronavă.
De asemenea, au fost analizate condiţiile create pentru existenţa permanentă şi funcţionarea corespunzătoare a facilităţilor privind sănătatea publică, controlul veterinar şi fitosanitar, condiţiile privind facilităţile pentru controlul trecerii frontierei de stat şi controlul vamal, cele referitoare la facilităţile de schimb valutar şi măsurile luate de RA „AIBG” pentru gestionarea pasagerilor turbulenţi.
Comisia a mai urmărit îndeplinirea condiţiilor de presemnalizare a fluxurilor din cadrul Aeroportului, precum şi modul în care se realizează informarea pasagerilor şi a publicului în legătură cu aterizarea şi decolarea aeronavelor, anularea curselor, modificările de ultim moment ale orarului iniţial sau schimbarea porţilor de îmbarcare, prin intermediul panourilor sau al monitoarelor de informare, completate de un sistem de informare audio.
Fiecare membru al comisiei a analizat, din punctul de vedere al instituției pe care o reprezintă, fluxul de pasageri, asigurarea facilităţilor necesare pasagerilor şi personalului instituţiilor specializate, atât pe fluxurile de plecări şi sosiri, cât şi în zona publică.
Rapoartele întocmite de fiecare membru al comisiei se vor centraliza în raportul final care urmează să fie supus aprobării Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii.
Ulterior se va emite o Hotărâre de Guvern, document prin care se va consfinţi statutul de aeroport internaţional al Aeroportului Braşov-Ghimbav.

Sursa bzb.ro