Nikolai Klimovici, un deținut politic și blogger care a fost condamnat la un an de închisoare pentru că a reacționat la o caricatură a autoproclamatului președinte belarus Alexander Lukașenko cu un smiley, a murit în colonia penitenciară Vitebsk, scrie publicația ucraineană Pravda, care citează Centrul belarus pentru drepturile omului Viasna.

Activiștii pentru drepturile omului au anunțat că Klimovici, în vârstă de 61 de ani, a murit în colonia penală nr. 3 din Vitebsk.

În 28 februarie, la Tribunalul districtual și municipal din Pinsk, Klimovici a fost condamnat la un an de închisoare pentru că a reacționat la o caricatură a lui Lukașenko pe Odnoklassniki (un serviciu de socializare utilizat în principal în Rusia și în statele post-sovietice), în ciuda faptului că avea o afecțiune cardiacă de grupa II, suferise un accident vascular cerebral și fusese supus unei intervenții chirurgicale complexe la inimă. Acesta precizase înainte de verdict că ar putea muri în închisoare.

Instanța l-a acuzat pe Klimovici că l-a insultat pe Lukașenko în temeiul articolului 368 din Codul penal al Belarusului într-o imagine satirică pe care ar fi postat-o pe rețelele de socializare. Bloggerul reacționase la imaginea de pe Odnoklassniki ca fiind „amuzantă” și astfel caricatura a fost plasată pe feed-ul paginii sale. Potrivit lui Klimovici, acesta nu intenționa să distribuie aceste caricaturi, ci doar a reacționat la ele.

Tribunalul din regiunea Brest a confirmat verdictul la 21 aprilie. La scurt timp după aceea, Klimovici a fost transferat la colonia penală nr. 3 din Vitebsk, fiind transportat prin aproape întreaga țară. A stat în colonia penală timp de aproximativ două săptămâni.

Sursa g4media.ro