Noua lege a locuințelor cuprinde măsuri pentru a îngreuna evacuarea chiriașilor aflați într-o situație vulnerabilă atunci când proprietarii îndeplinesc anumite condiții. Legea încearcă, de asemenea, să oprească mărirea chiriilor.

Plenul Congresului a aprobat Legea Locuinței, care impune limite ale creșterii prețurilor de închiriere în toată Spania, dar mai ales în zonele considerate sub stres. Numărul de proprietăți de la care devii un mare proprietar scade de la zece la cinci. Nu în ultimul rând, legea va împiedica proprietarii de a evacua chiriașii vulnerabili fără conciliere sau arbitraj prealabil.

Potrivit ziarulromanesc, legea intervine pe piața de închiriere, oprind creșterea prețurilor. Creșterea chiriilor va fi de 2% în 2023 și de 3% în 2024, atât pentru marii proprietari, cât și pentru micii proprietari.

Noua lege introduce o serie de măsuri pentru a îngreuna evacuarea persoanelor aflate într-o situație de vulnerabilitate economică , mai ales atunci când proprietarul este considerat un mare proprietar (are mai mult de 5 proprietăți închiriate). În acest fel, evacuările nu pot fi efectuate fără o oră și o dată prestabilită.

Unul dintre principalele obiective ale legii este protejarea persoanelor vulnerabile împotriva evacuărilor. Instanțele trebuie să solicite un raport de la serviciile sociale pentru a dovedi dacă sunt persoane vulnerabile. Dacă da, evacuarea va fi suspendată până când Administrația va găsi o alternativa locativă sub forma locuinței, pe o perioada de două luni dacă reclamantul este persoană fizică sau patru luni dacă este persoană juridică.

În mod similar, reglementările au în vedere măsuri de protecție a chiriașilor. Cheltuielile și taxele imobiliare produse de închirierea unei proprietăți vor fi întotdeauna suportate de proprietar. De asemenea, este interzisă majorarea veniturilor din chirie prin noi cheltuieli, care ar obliga chiriașii să plătească cheltuieli de comunitate, taxe de gunoi sau orice alte imputabile care nu au fost stabilite anterior.