Sideritis Scardica sau ceaiul cosmonauților este o plantă medicinală foarte valoroasă. Ea a fost aclimatizată pentru prima dată în țara noastră de cercetătorii români din cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGVLFPAM) din Buzău. Recent, Sideritis Scardica a fost omologată în spațiul european, informează agrointel.ro

Sideritis Scardica sau ”ceaiul cosmonauţilor” este o specie de plantă medicinală cu proprietăţi medicale şi alimentare deosebite care crește în zonele de munte din Grecia și Bulgaria.

Planta aclimatizată în România a fost prezentată de patru cercetători din cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGVLFPAM), în cadrul Congresului European de la Murcia, Spania.

După mai mulţi ani de studiu, soiul de Sideritis Scardica care creşte în mod natural în zonele de munte ale Greciei şi în Bulgaria a fost aclimatizat și la noi, astfel încât să poată fi cultivat în mod obişnuit în zonele de câmpie.

”A fost vorba despre un simpozion ştiinţific european care a vizat plantele care pot fi folosite în zona preparatelor. Noi am participat cu două lucrări, una dintre ele referitoare la o specie care a fost aclimatizată în România, dar s-a discutat şi despre obţinerea de soiuri noi. Este vorba despre Sideritis Scardica, cunoscută în Balcani sub denumirea de Mursalski chai. O plantă întâlnită în Bulgaria şi Grecia, dar noi am aclimatizat specia pentru că acolo o întâlnim în zona de munte, la peste 1.700 m, iar aici o avem la sub 100 m altitudine”, a declarat directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale, Costel Vânătoru pentru Agerpres.

Cercetătorii au apreciat că planta este valoroasă din punct de vedere alimentar şi ştiinţific şi există date potrivit cărora poate fi utilizată în tratarea sau ameliorarea unor boli precum Alzheimer, despre care se știe că se manifestă prin pierderea memoriei,  o afecțiune degenerativă a sistemului nervos care determină probleme de memorie, gândire și comportament.

Specia a fost omologată la nivel european în scopul de a o valorifica la adevăratul potenţial, dar şi pentru a o conserva.