Român din Germania concediat pentru că „merge des la toaletă”. „Soțul meu a fost dat afară ieri, pe motiv că merge des la toaletă”: Anunțul a fost făcut de soția sa pe Facebook. Femeia a cerut sfaturi despre ce ar trebui să facă.

„Am nevoie de ajutor. Soțul meu a fost dat afară ieri, pe motiv că merge des la toaletă, și că nu are voie de mai mult de 2 ori, și că este un pic mai ”închis” de culoare, are problemă doar cu soțul meu și cu încă un băiat, la fel mai închis la ten. Nu l-au mai lăsat să vină de azi la muncă, pe motiv că o șefă de la depozitul unde lucrăm nu îl mai dorește acolo.

Este normal să îl dea afara, și nici măcar să nu îl lase să își facă perioada de preaviz? Și cu acest motiv, că merge des la toaletă? Menționez că nu fumează, pentru ca să nu se înțeleagă că mergea să fumeze, mergea strict la toaletă. Și ne-au dat termen până sâmbătă să părăsim locul unde locuim acum”, a scris ea, pe grupul de Facebook „Avocatul online”.

Situația descrisă de dumneavoastră pare a fi discriminatorie și ilegală. Un angajator nu poate să concedieze un angajat fară un motiv întemeiat și fără a urma procedurile legale. Conform legii, un angajator poate concedia un angajat doar în anumite circumstanțe, cum ar fi neîndeplinirea sarcinilor de serviciu, absenteismul, abaterile disciplinare sau problemele medicale care împiedică un angajat să își îndeplinească sarcinile de serviciu.

În ceea ce privește situația soțului dumneavoastră, motive precum „merge des la toaletă” și „este un pic mai închis la culoare” sunt considerate discriminatorii și nu pot fi utilizate ca justificare pentru concediere. Angajatorul ar trebui să ofere motive clare și documentate pentru concediere, iar soțul dumneavoastră ar trebui să aibă dreptul la perioada de preaviz prevăzută de lege”, a fost un răspuns avizat, scrie ziarulromanesc.de.

„Vorbim de Germania… în perioada de probă fără să îți dea explicații, peste perioada de probă cu preaviz 2 săptămâni sau cum e scris în contract… pauzele sunt clare… și muncă e muncă… totul este relativ în postare… nimeni nu te dă afară dacă muncești indiferent de religie, rasă, neam etc…”, a fost un comentariu, la care soția concediatului a răspuns:

„Tocmai, domnule că muncea nu a avut nici o greșeală la locul de muncă, își făcea norma zilnic, altfel nu îndrăzneam să cer ajutorul pe acest grup și dacă făcea soțul meu ceva îmi vedeam de treabă și aia era, dar de asta am cerut sfatul oamenilor, dar oamenii ca dvs știu doar să judece și să fie de partea nemților, nu sunteți singurul stați liniștit.”

„Dacă omul lucrează în Germania, angajatorul nu e obligat să îți motiveze Kundingung, mai ales în perioada de probă, domnul să meargă la Arbeitgherift sau la avocat dacă crede că i s-au încălcat drepturile sau este discriminat pe motive medicale”, a fost unul dintre sfaturi.