Kremlinul a declarat luni că șefii de stat ai aliaților tradiționali ai Rusiei au fost invitați să ia parte la Moscova la festivitățile organizate cu ocazia Zilei Victoriei în al Doilea Război Mondial, o schimbare de poziție a Moscovei în decurs de doar o săptămână.

„Așteptăm cu adevărat ca șefii statelor CSI (n.r. Comunitatea Statelor Independente) să împartă această sărbătoare cu noi. Aceasta este solidaritatea șefilor de state ale căror popoare, ca parte a unei singure țări, au luat parte la Marele Război Patriotic și au câștigat”, a afirmat luni seara purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

El a atras atenția asupra „semnificației deosebite” a Zilei Victoriei pentru toți cei care au fost implicați în „victoria asupra fascismului” în Marele Război Patriotic, termenul folosit în Rusia pentru al Doilea Război Mondial.

„Nu avem dreptul să uităm de 9 mai. 9 mai este o zi sfântă pentru toate statele care au făcut odată parte din Uniunea Sovietică, state care au sacrificat atât de multe vieți ale cetățenilor lor pentru a elibera lumea de fascism”, a spus el.

„Este important de fiecare dată să atragem cu insistență atenția întregii lumi” asupra acestei date, „să ne amintim acest lucru de fiecare dată, să aducem un omagiu veteranilor”, a subliniat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

Noile comentarii ale lui Peskov vin după ce în urmă cu exact o săptămână el a precizat că Rusia nu va invita niciun şef de stat sau de guvern străin la tradiţionala sa paradă militară din 9 mai.

„Anul acesta nu au existat invitaţii speciale”, a declarat el lunea trecută, justificând absenţa şefilor de stat străini prin faptul că în acest an nu ar fi o aniversare importantă a evenimentelor.

Anul trecut niciun invitat internaţional nu a participat la parada de la Moscova.

Kremlinul a declarat la începutul săptămânii trecute că doar preşedintele fostei republici sovietice Kârgâzstan, Sadâr Japarov, ar urma să participe la festivităţile care marchează cea de-a 78-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial, întrucât oricum se va afla la Moscova într-o vizită de lucru.

Însă lunea aceasta presa de stat rusă a anunțat că alți doi șefi de stat au confirmat că vor lua parte la festivități și, după cum a afirmat chiar Peskov, invitații au fost transmise și celorlalți aliați ai Moscovei.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev și premierul armean Nikol Pașinian vor participa marți la Moscova la festivitățile de Ziua Victoriei, după ce anterior doar un șef de stat aliat Rusiei își anunțase prezența la sărbătoare.

Din Comunitatea Statelor Independente (CSI), o organizație regională creată după destrămarea URSS, fac parte 9 dintre cele 15 foste republici federale sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan.

Excepțiile sunt cele trei țări baltice – Estonia, Letonia și Lituania – precum și 2 state care au părăsit organizația: Georgia, în 2009, și Ucraina în 2018.

Președintele moldovean Maia Sandu nu participă la summiturile CSI, ea fiind de altfel singurul șef de stat al organizației căruia Moscova nu i-a transmis felicitări anul acesta cu ocazia Zilei Victoriei.

„Vladimir Putin a transmis mesaje de felicitare liderilor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia, Osetia de Sud (ultimele două sunt entități separatiste din Georgia – n.r.), precum și popoarelor Georgiei și Moldovei cu ocazia împlinirii a 78 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, a transmis luni serviciul de presă de la Kremlin.

Sursa hotnews.ro