Potrivit newsweek.ro Marea Britanie este pregătită să trimită Kievului rachetele cu rază lungă de acțiune pe care administrația Biden le-a refuzat de mult timp.

Într-un document al Ministerul Apărării al Marii Britanii s-au cerut „detalii” pentru furnizarea de mijloace de atac cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri. În mesaj se cerea un răspuns în termen de 3 zile, potrivit unui anunț de achiziții postat de Fondul Internațional pentru Ucraina la 2 mai.

O decizie finală nu a fost luată. Cu toate acestea, anunțul reprezintă un pas important către furnizarea de către Marea Britanie a unor astfel de muniții în sine. De asemenea, se precizează că specificațiile solicitate corespund rachetelor de croazieră cu baza aeriană Storm Shadow.

Washington Post amintește că Ucraina a cerut de mult timp țărilor occidentale să îi furnizeze rachete cu rază mai lungă de acțiune, argumentând că astfel de arme ar putea schimba cursul războiului, permițând forțelor ucrainene să lovească centrele de comandă rusești, liniile de aprovizionare, depozitele de muniție și combustibil din adâncul Crimeei și din teritoriile ocupate temporar în estul Ucrainei.

„Întrucât Kievul se pregătește să lanseze o contraofensivă majoră în următoarele câteva săptămâni, capacitatea de a lovi mult în spatele liniei frontului va ajuta la deschiderea drumului pentru o ofensivă terestră a tancurilor și infanteriei.

Se pare că Storm Shadows poate fi instalat pe avioanele ucrainene de fabricație sovietică. Astfel de rachete pot ajunge pe teritoriul rusesc. În același timp, Kievul promite Occidentului că nu va folosi armele donatorilor pentru lovituri împotriva Rusiei.

Teama că Ucraina va lansa rachete asupra unor ținte din Federația Rusă este un motiv cheie pentru care SUA au respins în mod repetat cererile Kievului privind munițiile americane cu rază lungă de acțiune, potrivit washingtonpost.