Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, a declarat, marți, în Parlamentul European, la dezbaterea cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că i-a cerut acestuia ca țara sa să aloce 2% din PIB pentru securitate și apărare și să susțină mai activ aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Scholz a participat marți, în plenul PE reunit la Strasbourg, la dezbaterea This is Europe (Aceasta este Europa).

„Uniunea Europeană este o uniune bazată pe reguli. De aceea, este important să ne respectăm promisiunile. În acest context, am două rugăminți la dumneavoastră:

Alocați 2% din PIB pentru securitate și apărare. Acest lucru trebuie făcut în fiecare stat membru al Uniunii Europene, conform angajamentelor pe care ni le-am asumat în cadrul NATO.

Susțineți mai activ aderarea la spațiul Schengen a celor două state care îndeplinesc toate condițiile: Bulgaria și țara mea, România. Acest lucru este așteptat de cetățenii români și bulgari, este în interesul întregii Uniuni Europene și va duce la sporirea securității în Europa”, i-a transmis europarlamentarul PNL, Siefried Mureșan cancelarului german în intervenția sa din plenul PE.

Context

După ani de subinvestiţii, Germania a efectuat la sfârşitul lui februarie 2022 un viraj ”istoric”, din cauza invaziei Ucrainei de către armata rusă, care a avut efectul unui electroşoc.

Cancelarul german Olaf Scholz anunţa atunci o anvelopă excepţională – în sumă de 100 de miliarde de euro – în vederea unei modernizări a armatei şi obiectivul unei depăşiri a pragului de 2% cu cheltuielile militare.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți în Parlamentul European că Uniunea Europeană lucrează în permanență pentru a-și îmbunătăți regimul de sancțiuni împotriva Rusiei, relatează Reuters, citează g4media.

Răspunzând la o întrebare dacă este în favoarea unei propuneri de extindere a sancțiunilor pentru a include companiile chineze, Scholz a declarat că obiectivul este de a îmbunătăți sancțiunile existente și că următorul pachet de sancțiuni nu va fi ultimul.