Cererea lui Nicușor Dan de a transplanta o parte din copacii care ar fi defrișați dacă ar emite avizul pentru lucrările la strada Valea Largă, lucrări executate de primăria Sectorului6 condusă de Ciprian Ciucu, „este o șicană”. spune edilul de sector. „Este ca un vis urât, ca în nuvelele lui Franz Kafka”, spune Ciucu, enumerând câteva din motivele pentru care el crede că „transplantarea nu este o soluție eficientă”.

„Transplantarea nu este o soluție eficientă:

1. Rata de prindere este foarte mică, sub 30%;

2. Costurile sunt foarte mari, și nu există companii specializate pe piață. Am găsit una prin Timișoara, dar nu garantează niciun procent de prindere. Să o contractăm, va dura alte luni.;

3. Valoarea dendrologica a copacilor este scăzută, sunt oțetari, corcoduși, câțiva plopi bătrâni și diferite tufișuri. În esență este vegetație spontană;

4. Transplantarea necesită udare, eventual irigații sau cisterne care să care zilnic apa in următorii doi ani. Deci, costuri f. mari! Eficiență scăzută!

5. NU se face transplantare când copacii sunt în vegetație. Asta înseamnă să așteptăm iarna. Pierdem proiectul, pierdem banii din PNDL!

6. Transplantarea, pentru unii arbori, necesită minim un an de pregătire”.

Potrivit lui Ciucu, „soluția este plantarea în compensare”.

„Pentru acești arbori, de o valoare dendrologică superioară vom avea și garanție! Mi-am asumat plantarea a 4.000 de arbori în loc de 400. Deci nu se poate spune despre faptul că va fi o problema de mediu. Pare a fi o șicană. Sau necunoaștere. Sau lipsa contactului cu realitatea. Și, cu siguranță, dublă măsură. Și bătaie de joc”, a reacționat dur Ciucu.

„După 7 luni de la depunerea documentației el intoarce avizul, ca intr-un orizont de timp nedefinit să se dea ca solutie transplantarea? În timp ce proiectul este matur și lucrarile pot incepe? Ireal. (…) Dacă era de transplantat ceva, așa venea avizul de la Direcția de Mediu! De ce îl reîntoarce? Se substituie specialiștilor”, a mai spus Ciucu.

Primarul general, Nicușor Dan, vrea ca o parte din cei 400 de arbori de pe strada Valea Largă, pentru care Primăria Sectorului 6 a cerut aviz de defrișare, să fie transplantați.

Primarul de la Sectorul 6 Ciprian Ciucu l-a acuzat săptămâna trecută, dar și luni, pe primarul Nicușor Dan că blochează proiectul de lărgire a străzii Valea Largă deoarece de câteva luni nu emite avizul de defrișare pentru cei 400 de arbori de pe margine, care trebuie tăiați pentru executarea lucrărilor.

Ciucu a declarat că în condițiile în care Nicușor Dan nu dă avizul, are două opțiuni: renunță la lucrare sau taie copacii fără aviz și plătește amenda.

Proiectul străzii Valea Largă prevede lărgirea străzii la 4 benzi de circulație cu trotuare și piste pentru biciclete. Costurile investiției sunt estimate la 55 milioane lei din care 33 milioane lei – exproprierile. Termenul de execuție estimat este de 12 luni. Acest drum va prelua o parte din traficul de pe Bd. Prelungirea Ghencea și îl va descărca în Bd. Timişoara (și invers) și va degreva foarte mult str. Valea Oltului care este foarte aglomerată.