O rețea formată din peste 1.400 de infractori adulti de origine română a suprins autoritățile americane prin nivelul ridicat de sofisticare al modului în care operează, au declarat pentru G4Media surse din agențiile de aplicare a legii din Statele Unite. Acte de identitate false, adrese false, mișcare continuă dintr-un loc în altul și luarea în vizor a unor magazine de lux sunt doar câteva dintre metodele folosite de infractorii români.

Activitatea rețelei de infractori de origine română care operează în Statele Unite a ieșit la iveală în mod public după arestarea a patru cetățeni români în Missouri, într-un caz în care bijuterii în valoare de peste un milion de dolari au fost furate dintr-un magazin din Florida.

Potrivit informațiilor oferite de Biroul Șerifului din districtul Walton (Florida), furtul a avut loc la un magazin la începutul lunii aprilie. „În după-amiaza zilei de 11 aprilie, trei persoane, două femei și un bărbat, au intrat într-un magazin pe autostrada 30A, furând numeroase bijuterii cu o valoare de vânzare cu amănuntul de peste 1 milion de dolari. Ulterior, cei trei au fugit din zonă într-un vehicul SUV negru,” s-a precizat în comunicatul oficial al WCSO.

„Un anchetator al Biroului Șerifului din districtul Walton care a răspuns la fața locului i-a recunoscut imediat pe suspecți dintr-un caz la care a lucrat în decembrie 2022, când un ceas Rolex a fost furat de la un bijutier din Miramar Beach folosindu-se o tehnică de prestidigitație,” au precizat oficlaii din Florida.

La o săptămână după furtul bijuteriilor, un SUV de culoare neagră a fost găsit abandonat în fața unui magazin din Santa Rosa Beach, tot în districtul Walton.  Potrivit șerifului, anchetatorii au reușit să vorbească cu o femeie care a luat în mașina sa trei persoane care îi spuseseră că vehiculul lor s-a stricat. Toate cele trei persoane se potriveau cu descrierea suspecților. Supravegherea video a confirmat ulterior că au fost aceleași trei persoane care au comis furtul de bijuterii din magazinul de pe autostrada 30A.

În acest moment al anchetei, polițiștii americani au aflat o informație esențială. Conform declarațiilor femeii care i-a dus cu mașina, unul dintre suspecți a sunat-o pe telefonul mobil după ce se despărțiseră.

Biroul Șerifului din districtul Walton a spus că a fost vorba de „un scenariu norocos.”

„Au abandonat vehiculul destul de repede după a doua spargere și proprietarul afacerii unde au parcat ne-a sunat pentru că lăsaseră mașina într-un loc rezervat pentru persoane cu handicap. Proprietarul a spus că altfel l-ar fi remorcat și poate că nu am fi putut niciodată să-i găsim. Odată ce am remorcat vehiculul, am putut să aflăm că au fost transportați de o femeie care frecventează acea afacere și că i-au trimis un mesaj de mulțumesc după ce i-a dus cu mașina.”

Detectivii de la Biroul Șerifului din comitatul Walton au cerut imediat judecătorilor un mandat de urmărire a telefonului mobil, care a fost localizat la o adresă Airbnb din St. Charles, Missouri. Poliția locală i-a arestat pe George Păun (31 de ani), Stela Sava (26 de ani), Terca Târnovan (31 de ani) și Vasile Lăcătuș (27 de ani), toți cetățeni români. Asupra acestora s-au descoperit peste 30.00 de dolari, bijuterii și alte obiecte.

Ei sunt acuzați de furt de peste 20.000 de dolari și furt comis împreună cu una sau mai multe persoane pentru furtul ceasului Rolex în decembrie 2022.

De asemenea, Sava, Târnovan, Lacatuș au mandate de arestare pentru furt de peste 100.000 de dolari, furt comis împreună cu una sau mai multe persoane pentru bijuteriile furate de la magazinul de pe autostrada 30A. (Anchetatorii au precizat că telefonul lui Lăcătuș a fost cel interceptat și monitorizat).

Poliția din St. Charles a precizat că fost nevoie de aproximativ 12 ore și de o echipă de 35 de persoane pentru a rezolva acest caz.

„Cred 100% că (românii) ar fi vizat mai multe afaceri din comunitatea noastră. Faptul că am fost capabil să îi reținem atât de repede ne-a ajutat să salvam comunitatea noastră de a fi vizată de această organizație,” a declarat căpitanul Raymond Floyd, anchetator în cadrul Departamentului de Poliție din St. Charles, citat de un post local de televiziune.

Ministerul român al Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Chicago, ne-a transmis că „cetățenii români sunt în stare de detenție, în așteptarea transferului în aria de jurisdicție a autorităților locale din statele Kansas, Texas și Florida, care au emis mandatele de arestare.” MAE a precizat că „cetățenii români nu au solicitat asistență consulară, deși au fost informați de către autoritățile americane cu privire la posibilitatea contactării oficiului consular al României de la Chicago, conform documentației remise oficiului consular.”

„Detectivul NYPD, împreună cu un ofițer de poliție din Marea Britanie, a putut confirma cu anchetatorul WCSO că grupul făcea parte dintr-o rețea criminală românească cu peste 1.400 de membri în Statele Unite, cu mandate de arestare în mai mult de o jumătate de duzină de state.”

Corey Dobridnia, ofițer de informații publice la Biroul Șerifului din Walton, a explicat că anchetatorii americani cred că rețeaua este compusă din circa 1.400 de adulți „și un număr dublu de copii și adolescenți,” ceea ce face ca numărul total al membrilor grupului să fie de peste 3.000 de persoane.

Pentru mai multe informații intrați pe g4media.ro