Potrivit agrointel.ro, în Ucraina, o cantitate record de rapiță este estimată pentru recolta din 2023. În această vară, fermierii ucraineni ar putea recolta între 3,5 milioane și 3,6 milioane de tone de rapiță, estimează firma de analiză ucraineană APK-Inform. Producția de semințe oleaginoase ar atinge astfel un nou nivel record.

Aproape întreaga cantitate, și anume 3,3 milioane până la 3,4 milioane de tone de rapiță, ar putea fi exportată și în anul de comercializare 2023/24, mai preconizează APK-Inform citat de publicația Agrarheute.

Experții de la APK-Inform susțin că suprafața cu rapiță din Ucraina este cu 8% mai mare decât anul trecut, deși suprafața însămânțată în toamna anului trecut a fost cu 9% mai mică decât în ​​toamna anului 2021.

Restricțiile din UE ar putea pune în pericol exporturile

APK-Inform se așteaptă ca exportul de rapiță din Ucraina către Uniunea Europeană să devină mai dificil în 2023/24. UE a interzis aceste importuri în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria până pe 5 iunie, iar 55% din exporturile ucrainene de rapiță din iulie 2022 până în aprilie 2023 au mers către aceste cinci țări. De asemenea, analiștii se așteaptă la controale de calitate mai stricte.

Mai presus de toate, dacă UE ar extinde interdicția temporară a importurilor, exporturile de rapiță ale Ucrainei ar fi grav afectate. Concentrarea sezonieră a exporturilor cade de obicei în lunile august până în octombrie.

Potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina, 2,2 milioane de tone de rapiță au fost exportate din Ucraina din august până în octombrie, cu un export total de 3,34 milioane de tone din iulie 2022 până în aprilie 2023 inclusiv.