Fostul președinte american Donald Trump a fost găsit vinovat de abuzuri sexuale comise asupra unei jurnaliste și trebuie să plătească daune de 5 milioane de dolari. Totuși, această sentință nu este definitivă. Fostul președinte a transmis un lung mesaj pe platforma sa de socializare, în care afirmă că totul este o minciună pusă la cale de adversari politici și presă și că respectiva femeie nici măcar nu e genul lui.

„Vom face apel la această decizie. Este o rușine”, a declarat Trump într-unul dintre cele câteva videoclipuri pe care le-a postat pe platforma sa de socializare Truth Social.

Jurnalista E. Jean Carroll l-a acuzat inițial pe Donald Trump că a violat-o în cabina de probă a unui magazin, în anii 90. Într-o audiere de anul trecut, fostul președinte a negat categoric acest lucru, spunând că nici măcar nu o cunoscut-o pe Carroll și că, așa cum apare într-o fotografie, cei doi doar au dat mâna formal la o recepție.

În lunga să postare de pe platforma Truth Social, fostul președinte afirmă că procesul a fost incorect și că totul este persecuție politică, reluând afirmația nefondată că a câștigat alegerile prezidențiale de acum trei ani.

Joseph Tacopina, avocatul lui Donald Trump: Donald Trump consideră că va avea succes mai departe. Mâine are o întâlnire cu alegătorii săi, merge înainte așa cum face întotdeauna.”

Într-o audiere de anul trecut, făcută publică acum câteva zile, a fost întrebat dacă a rostit cuvintele devenite notorii, într-o declarație audio în care poate fi auzit cum susține un abuz sexual împotriva femeilor.

Donald Trump: – „Din punct de vedere istoric, este adevărat, pentru vedete.”

Jurnalist: – „Este adevărat că vedetele au dreptul? (să abuzeze sexual femeile, n.r)”

Donald Trump:  – „În ultimul milion de ani, cred că a fost în principiu adevărat, din păcate sau din fericire.”

Potrivit verdictului, Donald Trump este vinovat de abuzuri sexuale asupra jurnalistei E. Jean Carroll, dar și de defăimare, întrucât în mai multe rânduri a numit-o mincinoasă.

Procesul este unul civil pentru că răspunderea penală s-a prescris. Fostul președinte nu trebuie, deocamdată, să plătească daunele de cinci milioane de dolari, întrucât sentința poate fi atacată.

Pe de altă parte, în acest proces au depus mărturie o prietenă a jurnalistei, care a mărturisit cum E. Jean Carroll i-a explicat la momentul respectiv ce s-a întâmplat, precum și alte femei care au declarat că au fost abuzate de Donald Trump.

Fostul preşedinte a compărut recent în faţa unei alte instanţe, după acuzaţii că a cumpărat tăcerea unei actriţe de filme pentru adulţi.