Sărbătoarea curţilor interioare din Córdoba („Fiesta de los Patios de Córdoba”), celebru festival al grădinilor din Andaluzia, Spania, a fost înscrisă în anul 2012 pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

Córdoba celebrează în fiecare an sărbătoarea curţilor sale interioare timp de 12 zile, la începutul lunii mai, când oamenii îşi deschid gratuit grădinile decorative pentru a putea fi vizitate.

În 2023, sărbătoarea se desfăşoară între 2 şi 14 mai. Primăria oraşului organizează cu acest prilej un concurs de „patios” (curţi, terase) şi, în paralel, au loc numeroase spectacole folclorice.

În curţile din Córdoba şi în alte oraşe andaluze este continuată tradiţia stabilită iniţial în casele romane şi apoi musulmane, ca în mijlocul unei case să fie deschisă o terasă sau o curte pardosită cu piatră, iar în grădină să existe o sursă de apă sau o fântână. Tradiţia începe în 1921, când a fost organizat pentru prima oară Festivalul Curţilor. Din cauza războiului civil, tradiţia a fost întreruptă şi a reapărut abia în anii ’50. De atunci, în fiecare primăvară, în luna mai, „Patios de Córdoba” îşi deschide porţile pentru a putea fi admirate.

Majoritatea curţilor interioare se află în cele mai vechi cartiere ale Cordobei. Printre acestea se numără cartierele „Santa Marina”, „San Andres”, „San Lorenzo”, „Alcazar Viejo” etc.

Spectacolele se organizează mai ales în curţile mai mari, unde se interpretează în special cântece şi dansuri flamenco. Aceste curţi interioare devin loc de distracţie şi de celebrări colective în care toţi mănâncă şi beau împreună. În curţile interioare ale Córdobei, garoafe şi muşcate în multe culori atârnă, în perfect contrast, pe zidurile albe ale caselor văruite. În „patios” se află fântâni sau o simplă masă şi un scaun, unde cel care se aşează se poate bucura de mireasma florilor şi mirosul pământului proaspăt udat.

Mai multe detalii si imagini superbe, pe agerpres.ro