La Oradea încep lucrările la fabrica de anvelope a finlandezilor de la Nokian Tyres, investiție de 650 milioane euro și cea mai mare atrasă în ultimii 20 de ani de orașul din Crișana.

Planurile Nokian sunt ca fabrica din Oradea să devină în 2027 cea mai mare a grupului la producția de anvelope pentru autoturisme, cu 40% din producția mondială totală de peste 15 milioane de anvelope/an. Estimările sunt că 35% din producție va fi realizată în Finlanda (fabrica din orașul Nokia) și 25% în SUA (fabrica din Dayton).

Nokian a luat decizia de a construi fabrica mai ales fiindcă, din cauza războiului pornit de Rusia în Ucraina, a fost nevoită să-și închidă operațiunile din Federația Rusă unde avea producție mare de anvelope pentru autoturisme. Ieșirea de pe piața rusă s-a produs în martie, după ce operațiunile au fost vândute cu 265 milioane dolari.

Fabrica de la Oradea va avea 500 de angajați și va produce mai ales anvelope pentru SUV-uri și alte mașini de clasă mare, principalele piețe de vânzări vizate fiind cele din Europa Centrală.

Salariile nete ar urma să fie de peste 5.800 de lei, aproape dublu față de media salarială din zonă.

Potrivit Guvernului, ajutorul de stat solicitat de Nokian pentru realizarea proiectului de investiții este estimat la valoarea nominală de 99,55 milioane euro (valoare brută).

Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant, numai după emiterea deciziei de autorizare a acestuia de către Comisia Europeană, iar perioada de plată a ajutorului de stat va fi 2023-2028.

Proiectul de investiții trebuie menținut pe o perioadă de minimum 5 ani.

Sursa hotnews.ro